Utrikes #2/2021

Vem är buffel-schamanen som stormade kongressen?

Fyra Trumpsupportrar utanför senatskammaren, inne i Kapitoleum. En av dem har buffelhorn på huvudet, päls över axlarna och många tatueringar.
Den så kallade Qanon-shamanen utanför senatskammaren. Foto: Manuel Balce Ceneta/TT

President Donald Trump har många gånger anklagats för att ha en ”bufflig stil,” men efter stormandet av Kapitolium på har en annan buffel tävlat om uppmärksamheten. Men vem är den krigsmålade mannen med buffelhornen som poserade vid amerikanska senatens ordförandestol?

President Trump har många gånger beskrivits som en uppmärksamhetssökare med ”bufflig stil”, men de senaste dagarna har han fått konkurrens från en annan man med en mer bokstavlig bufflig stil. Förbluffat följde tv-tittare världen över hur en folksamling med Trumpkepsar och amerikanska flaggor stormade den amerikanska kongressbyggnaden där Joe Bidens valvinst var i färd att officiellt erkännas. Men en person i frontlinjen stack ut. Vem var den där mannen med buffelhudshjälm med horn, krigsmålning, vikingatatueringar och amerikanska flagga som intog senatkammarens ordförandestol? 

Mannen var och är Jake Angeli, en 32-årig trumpsupporter från Arizona som siktats på åtskilliga demonstrationer oftast bland andra trumpsupportrar och med högerradikala teman. Som sådan har han redan fått smeknamnet ”Qanon-schamanen”.

Jake Angeli är en hängiven anhängare av konspirationsteorin Qanon, som uppstod på chatforumet 4chan efter Trumps valseger 2017. Den gör gällande att USA i verkligheten styrs av en hemlig sammanslutning av barnblodsdrickande satanistiska pedofiler, varav allt från Hillary Clinton, Barack Obama till Dalai Lama och skådespelaren Tom Hanks är framträdande medlemmar. Enligt teorins anhängare för president Trump ett hemligt krig mot denna sammansvärjning som nu också kuppat valet för sina ändamål. Sedan 2018 har anhängarnas Q-symbol synts på öppna Trumpmöten och dess fanor var även närvarande vid onsdagens stormning av kongressen. Presidenten har själv anklagats för att underblåsa konspirationsteorier, inte minst kring valresultatet. Som svar på en uppmaning att ta avstånd från rörelsen har Donald Trump sagt att han inte känner till dem, men är enig med deras motstånd mot pedofili.

Jake Angeli poserar med bullelhjälm och gevär framför staty. Skärmdump från hans facebooksida.
Jake Angeli poserar med sin buffelhjälm och gevär framför staty. Foto: Skärmdump Facebook

”Det här är inte första gången i världen som massan obstruerar den demokratiska processen i samband med maktöverlämning, men det kan vara den första gången den, i så hög grad, drivs av konspirationsteorier,” skrev Baybars Örsek, direktör för Internationella faktagranskningsnätverket IFCN på twitter. 

Vad vill Jake Angeli? Förutom det uppenbara budskapet att Trump ska förbli vid makten är hans åsiktsyttringar på skyltar, på sin egen Facebooksida och i den megafon han oftast bär med sig minst sagt spretiga. Han vänder han sig mot allt från 5g, munskydd mot covid19 och sprider material om en rad andra konspirationsteorier kring Illuminati, Black Lives Matter, vaccin och antisemitiska föreställningar om en judisk världskonspiration driven av ”globalister”. Han är mot mainstreammedia, kommunism och för ”USA” och ”Gud”.

”Q handlar om att ta tillbaka landet från globalister och från kommunister. De har infiltrerat nyheterna, nöjesindustrin och politiken”, sade Jake Angeli till The Arizona Republic i maj förra året.

Oron för att allt fler amerikaner ansluter sig till konspirationsteorier har under det senaste året ökat, men långt ifrån alla klär sig i buffelhud. Så vad har buffelhjälmen och de urfolkssymboler som pryder hans bara överkropp och armar med budskapet att göra? I maj förra året sade Jake Angeli själv till The Arizona Republic att det handlade om att ”kläderna drar åt sig mycket uppmärksamhet.”

Jake Angeli skakar hand med Donald Trumps advokat Rudy Guiliani. Skärmdump från hans facebooksida.
På en bild på Jake Angelis facebooksida ses han skaka hand med Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Foto: Skärmdump Facebook

Men samtidigt verkar konspirationsteorierna ha gått ett helt varv runt. För samtidigt som Jake Angeli intog kongressbyggnaden i buffelhjälm för att sprida sina egna teorier sprids samtidigt teorin att hela stormningen var en konspiration iscensatt av antifascistiska aktivister. I sociala medier pekas Jake Angeli själv ut som ”antifaaktivist”, poserande som Trumpsupporter. På twitter tillbakavisar han anklagelserna, men detta till trots har de nu även nått kommentarerna på hans egna Facebook-poster. 

”Antifa! Åt helvete med dig och BLM…erkänns att demokraterna betalar dig för att protestera”, skriver en person som en kommentar på en bild på Jake Angelis Facebooksida där han håller en skylt med texten ”’Q’ sent me”

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984