Kultur #1/2021

Repressionen mot queer-kultur

Queerdemonstration för Black lives matter och mot polisbrutalitet i New York, i juni 2020. Foto: Kathy Willens/TT

I en 130 sidor lång rapport har organisationen Freemuse samlat 149 fall av övergrepp mot repression mot hbtqi-kultur.

Organisationen Freemuse, som bevakar censur och repression mot musik, film, teater, litteratur, foto och annan konstnärlig utövning, har släppt sin senaste rapport, ”Painting the rainbow: How LGBTI freedom of artistic expression is denied”. Rapporten omfattar 149 fall under perioden januari 2018–juni 2020 av konstnärlig repression som berör hbtqi-kultur och påpekar att inte minst den stora mängden fall i Europa är alarmerande: ”Minst 77 länder har lagar, brottskoder och nya populära anti-hbtqi-propaganda-lagar för att tysta hbtqi-artister. Dessa instrument är inkompatibla med standarden för internationella mänskliga rättigheter”, sade Srirak Plipat, vd för Freemuse när rapporten presenterades på Human Rights Day den 10 december, som detta år hölls online i samarbete med Krakow stad.

Freemuse påpekar att rapporten också är att betrakta som en uppmaning att ytterligare uppmärksamma repression mot konst som skildrar queerkultur eller konstnärer med hbtqi-identitet. Den matiga rapporten på 130 sidor är väl värd att ta del av, här finns många röster från konstnärer som beskriver sin situation och hur de upplever olika uttryck för hot mot sin verksamhet, och lagar och statistik.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984