Litteratur #92/2020

En skicklig roman som får flykten att komma nära

Författaren Suad Ali berättar om barndomens Somalia som utvecklas till ett land i kaos. Foto: Kajsa Göransson

Sedan 1991 har Somalia saknat en fungerande centralmakt, skriver Utrikespolitiska institutet. ”Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån.” Den somaliska regeringen finns alltså men saknar verklig kontroll över landet, och […]

[BOK] Dina händer var fulla av liv
Suad Ali
Norstedts, 2020

Sedan 1991 har Somalia saknat en fungerande centralmakt, skriver Utrikespolitiska institutet. ”Klanstrider och konflikter mellan islamistgrupper och svaga regeringar har, tillsammans med återkommande perioder av torka, drabbat civilbefolkningen hårt. Den somaliska regeringen är i hög grad beroende av ekonomiskt och militärt stöd utifrån.” Den somaliska regeringen finns alltså men saknar verklig kontroll över landet, och den är inte folkvald.

Svåra och hårda konflikter som pågår över huvudet på befolkningen har pågått mycket länge, i mitten av 1800-talet dominerades landet av Egypten, 1884 blev det ett brittiskt protektorat. Efter ockupation av Italien under andra världskriget och sedan delat med Storbritannien blev Somalia självständigt 1960.

Militären Mohamed Siad Barre tog makten i en kupp 1969 – sedan han störtades 1991 har det rått kaos. Civilsamhället har brakat samman, krigsherrar strider om makt inom mindre och större territorier och islamistiska grupper utövar terror. I oktober i år skrev Utrikespolitiska institutet att den militanta islamistgruppen al-Shabaab driver in större summor i ”skatt” från befolkningen i Somalia än vad landets regering gör.

Det urgamla klansystemet som tonades ned under Barres styre har tilltagit starkt och politiserats efter att han tvingades fly landet.
Flera miljoner somalier lever som flyktingar runt om i världen.

Suad Ali, född i Somalia och bosatt i Sverige, har arbetat med migrationsfrågor vid UNHCR, UD och Migrationsverket. Hennes roman Dina händer var fulla av liv, berättar om en somalisk kvinna, från den priviligierade barndomen i Baidoa och Mogadishu till livet som flykting i Sverige med socialbidrag.

Den bortskämda flickan av hög klass med hushållerska och god mat i ett hus vid havet får en uppfostran som döljer vad som pågår i 1980-talets jäsande politiska skikt. Fadern som är läkare vill flyta ovanpå med makten och inte riskera att få det repressiva systemets ögon på familjen.

Flickan Nora upptäcker ändå världen genom den klarsynta klasskompisen Ahmed som tar henne till ett flyktingläger och visar orättvisorna i landet. Ahmed tillhör inte en av de godkända klanerna som kan skydda familjen och han skriver i hemlighet i en rebellisk tidning vilket gör att han utsätter både sig själv och familjen för livsfara.

Mogadishu 1992, året efter att Somalias diktator Mohammad Siyad Barre störtats. För civilbefolkningen pågår vardagslivet medan krigsherrarna slåss om makten och landet slås i bitar. Foto: John Moore/TT

Nora hamnar i pinsamma situationer där hon framstår som ignorant genom sin okunnighet, men hon lär sig se vad som är viktigt. Romanen tar inte ställning mot människorna, utan skildrar hur feghet eller rädsla kan leda dem fel. Det blir ibland lite som att läsa en käck flickbok, inte minst eftersom miljöerna är så detaljerat beskrivna i den soliga kuststaden med sina marknader som bländar med alla goda frukter och kryddor och sina mysiga kaféer där ungdomarna samlas och lyssnar på musik och flirtar.

Men snart mörknar det i landet, kontrasten mellan den tidigare lättsamma tillvaron och skräcken som rebellgrupperna provocerar fram genom att åka runt och skjuta omkring sig skapar en bild av osäkerhet, av att vad som helst kan hända.

Laglösheten tilltar och hotar hela tillvaron. Då hjälper det inte om man har utbildning och jobb och en mintgrön villa vid havet. Det är skickligt uppbyggt där läsaren på vägen får en mängd information om landet och utvecklingen utan att märka det. Snart glömmer man det där med flickboksassociationen… Svälten och smutsen och hoten från flyktingsmugglaren som de betalat för att ta dem till Europa är beskrivna i både skräckfylld och grå realitet.

I Sverige lever idag över 100 000 människor med ursprung i Somalia och landets historia med längtansfyllda barndomsminnen av ljud och dofter, och trauman från repression, utsatthet och flykt. Suad Alis roman gör att den gruppen kommer nära och även en läsare utan dessa senare erfarenheter kan känner igen sig i en ung människas längtan och vilja till sanning, gemenskap och växande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984