Inrikes #79/2020

Migrationsförslag på remiss – men fortsatta oklarheter

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) pratar med journalister efter med en pressträff i samband med överlämnandet av migrationskommitténs betänkande med förslag på en ny migrationspolitik. Foto: Marko Säävälä / TT

S och MP har efter en djup splittring gällande migrationspolitiken lyckats nå en kompromiss. Men vad kompromissen verkligen betyder är inte klart.

Förslaget som nu skickas på remiss fick bland annat fått Jimmie Åkesson (SD) att reagera.

”Det här betyder krig” skrev SD-ledaren på Twitter i onsdags efter att regeringen meddelat förslaget och gått vidare med att skicka förlaget på remiss. 

Regeringspartierna har tidigare varit djupt splittrade i frågan. Miljöpartiet har hotat med regeringskris om deras vilja körs över, och de skulle rundas i riksdagen. Och för bara några veckor sedan såg det ut som att partierna stod så långt ifrån varandra att inte något gemensamt förslag var möjligt. 

Förslaget bygger på det Migrationskommittén kom fram till men med ett antal ändringar som Miljöpartiet fått igenom. Det gäller bland annat lättnader i den så kallade gymnasielagen.

–  I dag gäller att man inom sex månader måste få ett jobb som är varaktigt i minst två år. Givet omständigheterna är det rimligt att även en anställning på ett år ska vara tillräckligt och man ska kunna ha tolv månader på sig att hitta jobb istället för som i dag sex. Dessutom ska man även kunna möta försörjningskravet med yrkesintroduktionsanställning och en kombination av arbete och utbildning med studiemedel, sade Isabella Lövin vid regeringens pressträff.

Men enligt Miljöpartiet väntar fortfarande en förhandling mellan regeringspartierna om vad som de facto ska ingå i lagförslaget innan det läggs. 

– Det är inte avgjort. Vi har kommit överens om att skicka ut kommitténs betänkande på remiss tillsammans med ett antal förbättringar som vi förhandlat fram för att få remissinstansernas syn på hur betänkandet påverkar rätten till asyl och möjligheterna till integration, säger Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi till Dagens Nyheter. 

Samtidigt är tolkningen från Socialdemokraternas håll annorlunda. De menar att betänkandet som nu remitteras ska bli proposition.

– Min bild är att man kommit överens om att man ska lägga fram en proposition baserat på det man har presenterat, säger Rikard Larsson, (S), som satt i migrationskommittén till tidningen. 

Migrationspolitiken som är under diskussion gäller den som ska ta över efter att den tillfälliga migrationslagen löper ut i juli 2021. Den infördes under 2016 som en temporär åtstramning under den så kallade migrationskrisen. 

I riksdagen har det funnits majoritet för en mer åtstramad migrationspolitik, men Miljöpartiet som sitter i regeringen har motsatt sig förslagen på flera punkter. För att lösa problemen och hitta en möjlighet att få igenom en lag tillsattes en migrationskommitté som hade i avsikt att arbeta fram ett förslag till en ny asyllagstiftning. 

När förslaget kom avvisade Miljöpartiet förslaget som inhumant och lämnade in reservationer på 23 av förslagets 26 punkter.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga