Nya fackliga utmaningar

”Om amazonarbetare runt om i världen lyckas samordna sina kamper kring frågor om övervakning och datainsyn kan det inspirera arbetare inom många branscher.” Julia Lindblom om digitalisering och övervakning.

Signerat
Julia Lindblom, reporter och redaktör på Arbetaren.
Foto: Arbetaren/Axel Green/TT Nyhetsbyrån

Pandemin fortgår och runt om i världen tas allt fler digitala verktyg fram för att kartlägga och hejda smittspridningen av coronaviruset. Men åtgärderna leder inte nödvändigtvis till ökad säkerhet, utan kan också brukas för andra syften. 

På Amazons lager försöker man nu driva igenom ett säkerhetssystem vid namn ”Proxemics”, som syftar till att skapa social distansering och larma om när folksamlingar bildas på golvet. 

Proxemics har utformats av Amazons egna AI-experter och togs i bruk i mitten av mars. Det bygger på övervakning där algoritmer samlar in och analyserar data från säkerhetskameror, och ledningen informeras om när restriktionerna inte följs. 

I italienska Passo Corese utanför Rom försöker facket stoppa Proxemics. De menar att det inte finns någon garanti för att säkerhetskamerorna tas bort efter pandemin, och systemet kan fortsatt användas till övervakning av de anställdas rörelsemönster. 

”Kamerorna ska sättas upp i de gemensamma utrymmena där vi arbetar, men inte på kontoren. Amazon ger oss ett papper att skriva under och låter oss inte ens förhandla om vad det är för system”, berättar en fackligt aktiv lagerarbetare i Passo Corese i telefon för mig.

Samtidigt närmar sig readagen Black Friday i november och Amazon nyanställer många lagerarbetare på osäkra, tidsbegränsade kontrakt. ”Nu blir vi fler som måste jobba tätt ihop i lokalerna, då kommer inte monteringen av några säkerhetskameror hjälpa”. 

I tyska Rheinberg har arbetsrådet lyckats stoppa Proxemics genom att till sist gå till en domstol. Rädslan ligger inte bara i själva kameraövervakningen, utan också vad Amazon kan göra med den data som samlas in om de anställda.

Företaget anklagas också för att med hjälp av särskild programvara spionera på anställdas aktiviteter i sociala medier.

Den senaste månaden har Amazon varit i blåsväder när det kommer till frågor om övervakning och datasäkerhet. Förra veckan skickade fackliga ledare från 15 länder ett gemensamt brev till EU-kommissionen, där de kräver att nätjätten ska utredas för spionage mot fackligt aktiva. Detta kort inpå att företaget i USA publicerat en jobbannons i vilken de söker en analytiker för att bland annat hålla koll på facklig aktivitet.

I jobbannonsen, som efter den uppmärksammades i media snabbt plockades bort från hemsidan, riktar sig Amazon särskilt till sökande med militär- eller underrättelsebakgrund. Företaget anklagas också för att med hjälp av särskild programvara spionera på anställdas aktiviteter i sociala medier.

Men faktum är att varken Proxemics eller jobbannonsen är fenomen som enbart hör till Amazon som techföretag, utan visar på en större utveckling där vi i en digitaliserad värld ser allt mer övervakning på våra arbetsplatser. Samtidigt är den tekniska utvecklingen inte negativ i sig, utan beroende av hur vi handlar och använder oss av den. Och historien visar att digitalisering och teknisk utveckling alltid lett till nya fackliga utmaningar.

I Sverige har många kommuner de senaste åren infört ett särskilt minuträknarsystem inom hemtjänsten genom appar. Arbetstimmar delas in i ett rigoröst tempo, schemat spricker om du bara stannar för att byta några extra ord med brukaren. Gång på gång vittnar anställda om att minuträkningen leder till en känsla av stress och övervakning. I Norrköping har den lokala facksektionen nu lyckats få kommunen att ta bort tidmätningen. Fortfarande löper dock systemet på, eftersom avtalen med de privata aktörerna har lång uppsägningstid.

Det återstår att se hur organiserade arbetare och fackföreningar lyckas samordna sina kamper när det kommer till digitalisering. På Amazons lager i tyska Bad Hersfeld har arbetsrådet lyckats få bort det ökända ”feedback-systemet” genom att juridiskt kräva att företaget inte får använda software eller teknisk utrustning för att övervaka anställda. Det innebär att det blir svårt att avskeda anställda utifrån insamlad data som mäter deras prestationer. 

Om amazonarbetare runt om i världen lyckas samordna sina kamper kring frågor om övervakning och datainsyn kan det inspirera arbetare inom många branscher. Arbetaren kommer att hålla er uppdaterade om detta.