Utrikes #77/2020

Trumps uttalanden skrämmer och skapar debatt

Maskerade aktivister ur den fascistiska organisationen Proud Boys under en demonstration i Portland.
Donald Trumps fortsatta vägran att fördöma de många militanta och öppet fascistiska organisationerna i USA väcker både ilska och oro. Foto: John Locher/TT

Efter måndagens debatt mellan president Donald Trump och demokraternas utmanare Joe Biden har de militanta högerextrema grupperna återigen hamnat i centrum av amerikansk politik. Trumps direkta uppmaning till organisationen Proud boys att "vara redo" har skapat stor oro för vad som kan komma att hända om han förlorar valet.

Den kaosartade debatten i Cleveland beskrivs redan som historisk. Politiska kommentatorer världen över häpnar i sina kolumner över den sittande presidenten Donald Trump och hans sätt att gång på gång avbryta i sina försök att köra över utmanaren Joe Biden.

Uppenbara lögner blandades med personliga påhopp och nu meddelar arrangören, Kommissionen för presidentdebatter, att upplägget inför de två kommande debatterna görs om.

Det som dock fått mest uppmärksamhet är Donald Trumps fortsatta vägran att ta avstånd från de många militanta och öppet rasistiska vit makt-grupper som de senaste åren tagit för sig allt mer i amerikansk politik.

– Proud Boys: Stå tillbaka och var redo, sade Trump och syftade på den fascistiska gruppen som de senaste månaderna deltagit i flera våldsamma protester mot den växande Black Lives Matter-rörelsen.

Att en president inte tar avstånd från vit makt- och andra högerextrema grupper är exceptionellt.

Dag Blanck, föreståndare vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet

Uttalandet är knappast unikt för Trump som i stället för att fördöma rasismen och det brutala polisvåld som gång på gång drabbar afroamerikaner i stället skyller de senaste månadernas våldsamheter på vänstern och de antifascister som demonstrerat.

– Att en president inte tar avstånd från vit makt- och andra högerextrema grupper är exceptionellt. Rasismen och arvet efter slaveriet har alltid varit en nerv i det amerikanska samhället. Grupper som Proud Boys blir naturligtvis jätteglada över det här, det ökar ju synligheten för dem enormt, säger Dag Blanck som är föreståndare vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet till Arbetaren.

Just Proud Boys, en av många liknande löst sammanknutna grupper, grundades så sent som 2016 i samband med Trumps förra valkampanj.

Gruppen beskrivs av FBI som högerextrem och bildades av den engelsk-kanadensiska journalisten och komikern Gavin McInnes. Han startade bland annat medieimperiet Vice och har gjort sig känd genom hatpropaganda och uppmaningar till våld. Något som bland annat lett att hans konton på bland annat facebook och instagram stängts ned.

Proud Boys är en liten, löst sammansatt, organisation. Men under sommaren och hösten har de fått allt mer uppmärksamhet då två av dess medlemmar bland annat dömts till fängelse efter att ha misshandlat antifascister i samband med en Black Lives Matter-demonstration i New York.

Gruppen hyllar ofta Donald Trump och efter hans uppmaning till dem att vara redo i den direktsända tv-debatten oroas nu många för vad som kan komma att hända om presidenten förlorar valet i november.

Trumps tidigare besked att han inte helt säkert kommer att lämna över makten med fredliga medel vid en eventuell förlust och hans återkommande anklagelser om att valet är riggat har ökat oron för ännu mer våldsamheter från de ofta tungt beväpnade grupperna på den yttersta högerkanten.

Dag Blanck menar, precis som många andra experter på amerikansk politik, att det inte finns något som tyder på att poströstning skulle leda till ökat valfusk. Något Trump gång på gång hävdat i sina försök att skapa tvivel och misstro mot systemet hos sina supportrar.

– Vad som händer efter valet är okänt territorium. Normalt sker det ju en övergångsperiod om en ny president väljs så att dennes stab ska kunna installera sig i Vita Huset. Det bygger naturligtvis på att man ska kunna samarbeta med den tidigare presidenten. Men allt sådant bygger ju på att man accepterar valutgången. Här har vi en president som ifrågasätter valets legitimitet så det är svårt att veta som kommer att hända om han förlorar, säger Dag Blanck.

Så sent som förra veckan kunde dessutom tv-kanalen Channel 4 avslöja hur Trump och hans stab innan valet 2016 försökte avskräcka 3,5 miljoner afroamerikaner från att rösta. Särskilt i de stater som ansågs som extra viktiga för Trump att vinna.

I USA är det delstaterna själva som organiserar valen. I flera stater med republikanskt styre har omfattande åtgärder gjorts för att försvåra röstningen i hopp om att Donald Trump ska väljas om.

– Många vallokaler har stängts ner och nya regler har införts som gör det svårare för främst afroamerikaner och personer ur andra minoritetsgrupper att rösta. Allt för att försöka minska tillträdet till valet, säger Dag Blanck.

Senare i veckan sade Donald Trump i en intervju med den konservativa tv-kanalen Fox news att han fördömer alla vit-maktorganisationer, inklusive Proud Boys.

– Jag ver inte så mycket om Proud Boys, men jag fördömer den organisationen, sade han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan