”Tidsfråga innan EU sätter upp flyktingläger utanför Europa”

Inriktningen på EU:s nya flyktingpolitik, med fokus på återvändande och avtal med länder utanför Europa, är inget att förvånas över. Det menar Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet som forskat kring EU:s migrationspolitik.

Utrikes
Det nya lägret på Lesbos efter branden i Moria har byggts upp på rekordtid, men förhållandena är undermåliga och många migranter fruktar att hamna i vad de beskriver som ännu ett fängelse.
Foto: Valerio Nicolosi

– Det här hade en tolvåring kunnat räkna ut med bakdelen och det är egentligen bara en fortsättning på den politik vi sett de senaste 20 åren, säger Peo Hansen som är professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet och som länge forskat kring EU:s migrationspolitik.

Han är kritisk mot alla de som tidigare pratat om att en mer överstatlig politik inom unionen skulle göra flyktingmottagandet generösare. Sedan framförallt 2015, då många människor sökte skydd i Europa, har debatten hårdnat i de flesta EU-länder.

I dag är det inte bara de rasistiska och rent högerextrema partierna som vill se betydligt hårdare regler i asylpolitiken. I Sverige har även Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna allt mer hakat på Sverigedemokraternas linje i frågan om kraftigt minskad invandring.

– Det politiska läget i dag är som det är med allt färre länder som vill ta emot folk som flyr. Här hade EU-kommissionen kunnat sätta sig på tvären men det gjorde man inte, säger Peo Hansen som är starkt kritisk till den svenska kommissionären Ylva Johansson och hennes uttalanden om återvändande.

Om man vill se en humanitär linje i de här frågorna måste man sluta köpa den här överenskommelsen som verkar finnas om att flyktingar är en börda. Se dem i stället för vad de faktiskt är. Människor och resurser.

Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet

Han delar även Amnestys hårda ord mot det fortsatta samarbetet med länder som Libyen och Turkiet som går ut på att hålla flyktingar borta från Europa. Ofta med död och enormt lidande för redan utsatta människor som konsekvens.

Foto: Privat
Peo Hansen är professor i statsvetenskap vid Lunds universitet

– Om man säger att man vill värna om mänskliga rättigheter så ska man självklart inte samarbeta med Libyen. Nu känns det bara som en tidsfråga innan EU sätter upp flyktingläger utanför Europa och då blir läget ännu sämre och mer utsiktslöst för de som är på flykt. Asylrätten har blivit historia och det var länge sedan vi avvecklade den, säger Peo Hansen som samtidigt uppmanar människor som fortfarande vill se en mer humanistisk flyktingpolitik att gå samman.

– Om man vill se en humanitär linje i de här frågorna måste man sluta köpa den här överenskommelsen som verkar finnas om att flyktingar är en börda. Se dem i stället för vad de faktiskt är. Människor och resurser. Både Morgan Johansson och Jimmie Åkesson vet ju egentligen att exempelvis den svenska äldreomsorgen inte skulle klara sig en dag utan människor som en gång flytt hit.