Inrikes #72/2020

Bromöllas böneförbud hävs av domstol

Ett par knäppta händer. Naglarna målade i ljusrosa nagellack.
Enligt förvaltningsrättens dom bryter böneförbudet både mot religionsfriheten i Sveriges grundlag såväl som Europakonventionen. Foto: Casper Hedberg/TT

Böneförbudet under arbetstid i Bromölla kommun var olagligt. Nu häver förvaltningsrätten i Malmö Bromölla kommuns böneförbud. Enligt rätten strider kommunbeslutet både mot religionsfriheten i grundlagen och Europakonventionen.

Förra våren klubbade Bromöllas kommunstyrelse att ”bönestund på betald arbetstid inte är tillåtet”. Nu slås kommunen på fingrarna av Förvaltningsrätten i Malmö som slår fast att det i själva verket var Bromöllas beslut som inte var lagligt. Enligt förvaltningsrättens dom bryter böneförbudet både mot religionsfriheten i Sveriges grundlag såväl som Europakonventionen. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga