Inrikes #72/2020

Bromöllas böneförbud hävs av domstol

Ett par knäppta händer. Naglarna målade i ljusrosa nagellack.
Enligt förvaltningsrättens dom bryter böneförbudet både mot religionsfriheten i Sveriges grundlag såväl som Europakonventionen. Foto: Casper Hedberg/TT

Böneförbudet under arbetstid i Bromölla kommun var olagligt. Nu häver förvaltningsrätten i Malmö Bromölla kommuns böneförbud. Enligt rätten strider kommunbeslutet både mot religionsfriheten i grundlagen och Europakonventionen.

Förra våren klubbade Bromöllas kommunstyrelse att ”bönestund på betald arbetstid inte är tillåtet”. Nu slås kommunen på fingrarna av Förvaltningsrätten i Malmö som slår fast att det i själva verket var Bromöllas beslut som inte var lagligt. Enligt förvaltningsrättens dom bryter böneförbudet både mot religionsfriheten i Sveriges grundlag såväl som Europakonventionen. 

– Prövningen har utgått från vad som faktiskt står i beslutet och så som beslutet är utformat är bedömningen att det strider mot bestämmelserna om religionsfrihet, säger rådmannen Henrik Hedberg till SVT Skåne.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984