Inrikes #70/2020

Säkerhetsföretagen: ”knepigt att teckna ett avtal till”

Montage med Ulrika Egervall, förhandlingschef Säkerhetsföretagen och Transportföreningens hemsida.
FOTO: Skärmdump, Lena Engstrand Montage: Arbetaren

Elektrikerna krävde kollektivavtal, men arbetsköparen Hometec Security Gbg tecknade i stället avtal med Unionen. När nu företaget är under strejk och blockad från Elektrikerna anser arbetsköparorganisationen Säkerhetsföretagen att det är synd att företaget drabbas när två fack inte kan komma överens. Men att teckna två avtal är ”knepigt”, enligt förhandlingschefen Ulrika Egervall.

Konflikten mellan Elektrikerna och larmföretaget Hometec Security Gbg i Göteborg som nu lett till både strejk och blockad representerar inte ”den bästa varianten av svenska modellen”. Det anser Ulrika Egervall, förhandlingschef på Säkerhetsföretagen, en del av arbetsköparorganisationen Transportföretagen och motpart i konfliktmedlingen med Elektrikerna.

– Det här är en fråga som måste lösas mellan fackförbunden Unionen och Elektrikerförbundet. Det är vår åsikt, säger hon och beklagar att företaget blivit ett offer i en mellanfacklig konflikt, säger hon.

I april kontaktade Elektrikerförbundet, SEF, företaget med en uppmaning att teckna kollektivavtal för yrkeskategorin larmtekniker inom vilken medlemmar finns för företaget. Företaget gick en månad senare med i Säkerhetsföretagen och fick därigenom ett kollektivavtal med tjänstemannafacket Unionen istället. Elektrikerförbundet betraktar larmteknikerna som arbetare och anser därför att dessa bör omfattas av förbundets avtal för yrkeskategorin, men att Unionen kan organisera tjänstemännen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984