Inrikes #66/2020

Förslag på höjd matmoms oroar

Redan idag är det många som inte har råd med mat till sig och sina familjer. Därför oroas många nu av näringslivets krav på höjda livsmedelspriser. Foto: Annika Byrde/TT

Den så kallade Omstartskommissionen, ett initiativ av Stockholms handelskammare, har nu lämnat sina förslag till riksdag och regering. Där vill de bland annat se en stor skattereform med höjd moms på livsmedel som skulle dra in skattekronor för att sänka marginalskatten för högavlönade.

I slutet av maj höll den så kallade Omstartskommissionen sitt första seminarium där de lade fram sina riktlinjer för ekonomisk återhämtning efter den pågående coronapandemin. Omstartskommisionen kom till efter ett initiativ från den mäktiga näringsglivsorganisationen Stockholms handelskammare och presenterar nu en rad förslag för att få igång svensk ekonomi. Bland annat vill de se en höjd moms på livsmedel för att på så vis kunna sänka marginalskatten för de som tjänar allra mest.

I en artikel i Dagens arena säger nationalekonomen Åsa Hanson, som ansvarat för Omstartskommissionens förslag på skatteområdet:

– Livsmedel har en tolvprocentig skattesats, restaurang och hotell har sex procent. Inom kulturen är det olika skattesats för om det är kultur eller underhållning. Det är väldigt rörigt. Sedan kan man tycka att det är bra med lägre moms på mat exempelvis för att ökade matpriser främst hade drabbat låginkomsttagare. Men det är mycket mer effektivt att höja momsen och sen ha riktade stöd till de grupper som behöver det.

Den höjda momsen på livsmedel skulle enligt rapporten ge ”betydande skatteintäkter som kan användas för att sänka de skadligt höga marginalskatterna på förvärvsinkomster.” Alltså sänka skatten för människor med höga inkomster.

Förslaget väcker oro för att det ska bli tuffare för personer som redan kämpar för att sätta mat på bordet.

Det menar åtminstone Sveriges stadsmissioner som arbetar med att hjälpa ekonomiskt utsatta människor över hela landet och som dagligen möter personer och familjer som lever i akut fattigdom.

– Mat är ju något man inte kan avvara. Vi får fler och fler besökare till oss som inte kan få ihop det redan idag. Så en prishöjning skulle slå hårt mot många, säger Åsa Vilu som är områdeschef på Statsmissionen i Göteborg till Arbetaren.

Hon förklarar att bilden delas av övriga Statsmissioner runt om i Sverige och berättar att det kommer omkring 150 personer om dagen till lokalerna i Göteborg för att få hjälp med matkassar till sig och sina familjer.

– Fattigdomen är den gemensamma nämnaren för alla våra besökare och det har blivit tuffare de senaste åren. Skulle också matpriserna gå upp innebär det ett extra hårt slag mot de här personerna, säger Åsa Vilu.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga