Inrikes #66/2020

Branden i Älvsbyn ett hårt slag mot kommunen

Branden på Polarbröds fabrik i Älvsbyn har beskrivts som ett hårt slag mot hela kommunen. Nu varslas de anställda. Foto: Jens Ökvist / TT

Polarbröds bageri i Älvsbyn totalförstördes under natten till i måndags i en brand. Olyckan beskrivs som en katastrof för den norrbottniska kommunen där företaget är största privata arbetsköpare med nästan 300 anställda på orten.

Det var vid 22.30-tiden i söndagskväll som larmet kom. Ett bröd hade fattat eld och branden spred sig snart till resten av fabriken som bara några timmar senare totalförstördes i lågorna. Polarbröd är Sveriges tredje största bageri och den största privata arbetsköparen i Älvsbyns kommun med sina 270 anställda som jobbar i treskift med produktion dygnet runt. 58 personer, vikarier och timanställda, kommer att sägas upp till följd av branden.

Branden beskrivs som ett hårt slag mot samhället och de omkring 4000 invånarna.

– Det är en tragedi för företaget och familjen som äger och för kommunen i stort. Det är fruktansvärt tragiskt, säger Älvsbyns socialdemokratiska kommunalråd Tomas Egmark till Sveriges Radio Norrbotten.

Lyckligtvis skadades ingen i branden och företagsledningen sade redan på måndagen att de jobbar för att bygga upp verksamheten igen och att de anställda skulle få sina löner som planerat under tisdagen, den 25 augusti.

Stora delar av området kring polarbröd spärrades av för och både bil- och tågtrafik påverkades av den häftiga branden.

Även skolor och förskolor höll stängt under måndagen på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

Företaget hade precis investerat och skulle under måndagen hålla en fest inne på fabriken för en ny produktionslina som köpts in för 150 miljoner kronor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga