Utrikes #59/2020

Kenya: Ny teknik kan säkra markrättigheter för urfolk

En av ogiek-folkets äldre ledare, Cosmas Chemwotei Murunga, visar ett av de träd som fälldes 1976. Det har legat på samma plats ända sedan befolkningen lyckades stoppa trädfällningen. Foto: Isaiah Esipisu/IPS

Ursprungsbefolkningen ogiek i Kenya är involverade i en satsning som syftar till att stärka skyddet för orörda skogar. Förhoppningen är att det också ska leda till att myndigheterna officiellt fastställer äganderätten till deras traditionella mark.

Satsningen genomförs i samarbete mellan Internationella naturvårdsunionen, IUCN, och företrädare för de 32 ogiek-samhällen som lever i regionen Chepkitale. Metoden går ut på att kartlägga ursprungsbefolkningens mark och föra samman befolkningens kunskaper om naturresurser tillsammans med geografisk information och fysiska modelleringar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga