Utrikes #57/2020

Humanitär katastrof för hundratusentals sjömän

Hundratusentals sjömän sitter sedan flera månader tillbaka fast på fartyg och i hamnar runt om i världen utan möjlighet att ta sig hem. FN varnar nu för en humanitär katastrof. Foto: Petros Giannakouris/TT

Hundratusentals sjömän sitter just nu fast på trånga fartyg och i hamnar runt om i världen utan möjlighet att ta sig hem. FN har därför gått ut med en varning om att situationen håller på att utvecklas till en humanitär katastrof och flera har redan tagit sina liv i desperation över det hopplösa läget.

I samband med coronautbrottet i slutet av februari förändrades allt. En av de branscher som drabbades allra hårdast var transportnäringen. Sjömän och övrig besättningspersonal runt om i hela världen blev plötsligt strandade ombord på trånga fartyg och fast i hamnar utan möjlighet att ta sig hem. Ofta under svåra förhållanden och i strikt karantän. I vissa fall helt utelämnade till sig själva då arbetsköparen smitit från ansvar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp