Följetong #55/2020

Sommarföljetongen, Sjukt, syster! – del 11

Bild: TT/Stockholmskällan, Montage: Arbetaren

Berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, drivande kvinnor som lämnat avtryck in till våra dagar. I boken Sjukt, syster! visar Sara Heyman hur stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att verka och stå i vägen för högre löner och bättre arbetsvillkor. Detta är del 11 i följetongen.

Som vi sett tidigare kom sjuksköterskeyrket till med argument om kvinnans speciella egenskaper som skulle vara särskilt lämpliga för sjuksköterskearbetet. Florence Nightingale, Ellen Key, Fredrika Bremer, Sophie Adlersparre och Bertha Wellin hade alla uppfattningen som senare formulerades i det statliga betänkandet 1916: »Att vårda, hjälpa och stödja äro instinktiva uppgifter för kvinnan, tillhöra hennes väsens egenart.« Med moderna genusglasögon och en humanistisk människosyn vill vi väl, hellre än att göra om påståendet på något annat sätt, bara byta ut ordet kvinna mot människa. I uttalandet som det nu är, uttrycks implicit att män inte skulle känna någon instinktiv vilja att vårda, hjälpa och stödja. Och just det var länge en förhärskande teori, även i vetenskapen. Charles Darwin ansåg att mäns och kvinnors sinnelag skilde sig åt. »Kvinnan synes med hänsyn till själsanlagen skilja sig från mannen huvudsakligast genom sin större vekhet och mindre själviskhet, vilket gäller även om vildar«, förklarade Darwin, och menade att det berodde på mäns och kvinnors olika uppgifter vid fortplantningen. 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga