Inrikes #50/2020

LO efter beskedet: ”Vi litar på den socialdemokratiskt ledda regeringen”

"Vi litar på att den socialdemokratiskt ledda regeringen inte kommer att genomföra förslag som ensidigt gynnar arbetsgivarna och missgynnar arbetstagarna”, skriver LO:s nytillträdda ordförande Susanna Gideonsson. Foto: Jessica Gow, Fredrik Sandberg, Jonas Ekströmer/TT, Axel Green Montage: Arbetaren

Arbetsmarknadsministern gjorde tydligt att LO:s uppmaning att slänga lagförslaget om ny Lag om anställningsskydd i papperskorgen fallit på döva öron. Men trots ministerns avfärdande svar säger nu LO:s nytillträdda ordförande Susanna Gideonsson att hon litar på att regeringen gör det rätta. Fackliga kritiker ifrågasätter nu LO:s engagemang för anställningsskyddet.

LO vill att Las-utredningens förslag om ny lag om anställningsskydd slängs i papperskorgen, men på söndagen meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att ”förväntningarna från fackligt håll” inte kommer uppfyllas. Trots att ministern säger sig dela den fackliga kritiken om att utredningsförslaget skiftar maktbalansen på arbetsmarknaden från de anställda till arbetsköparna kommer hon ”inte kasta den här utredningen i papperskorgen.” Men upprördheten hos LO över att bli avfärdade med sina egna ord tycks utebli och förtroendet är intakt.

”Från LOs sida har vi varit tydliga med att utredningen aldrig borde ha tillsatts och det står vi fast vid. Men det är bra att både arbetsmarknadsministern och statsministern har sagt att det är obalanserade förslag och att de inte kommer tas rätt av. Vi litar på att den socialdemokratiskt ledda regeringen inte kommer att genomföra förslag som ensidigt gynnar arbetsgivarna och missgynnar arbetstagarna”, skriver LO:s nytillträdda ordförande Susanna Gideonsson till Arbetaren i ett mejl.

Det känns dock som att det finns ett ärligt uppsåt från våra motparter om att hitta en överenskommelse som håller över tid.

Susanna Gideonsson, ordförande för LO

Arbetaren har tidigare rapporterat hur tonen inom LO skärpts från villighet att möta arbetsköparna i en överenskommelse som skulle ersätta lagförslaget. På presskonferensen samma dag som lagförslaget presenterades liknade LO:s avtalssekreterare, Torbjörn Johansson, ställningarna inför förhandlingen med en bandymatch där motståndarens mål är igenspikat.

”Fel väg att gå”, sade avtalssekreteraren på presskonferensen.

Men nu är ordföranden mer hoppfull. Det känns, skriver hon, som att det finns ”ett ärligt uppsåt från våra motparter om att hitta en överenskommelse som håller över tid”. Samtidigt konstaterar hon att LO går in i förhandlingen i ett underläge.

”Det är aldrig bra när politikerna lägger sig i frågor som parterna sköter bäst själva. Att januaripartierna blandar sig i med utredningen som nu är lagd gör att det blir obalans redan i ingången av förhandlingen. En förhandling handlar om att ge och ta, men om en utredning redan har tagit en del som vi hade kunnat ge innebär det att vi har mindre betalningsförmåga i vår förhandling”, skriver hon till Arbetaren.

Bara för tre veckor sedan lovade den nyvalda LO-ledningen att ”säga stopp” till försämringar i anställningsskyddet och kämpa för att ”slänga Las-utredningen på skräphögen”. Men än har de inte övertygat alla.

– Jag tror inte att LO verkligen tror att förslaget kommer att kastas i papperskorgen. Det är mer av en taktisk positionering inför förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. Hade man verkligen velat ha den i papperskorgen hade man agerat annorlunda, säger Frederick Batzler facklig samordnare hos SAC Syndikalisterna som tidigare uppmanat LO att göra allvar av hotet om politisk strejk.

Men även inom LO-familjen är förtroendet hos de kritiska gräsrötterna lågt. 

– Jag uppfattar att det finns en uppgörelse inom LO att vara gemensamt hårda mot utredningen för att i utbyte få en förståelse från de kritiska förbunden att acceptera fortsatta förhandlingar med Svenskt Näringsliv, säger Jan-Olov Carlsson, ordförande för IF Metall-klubben på Volvo Lastvagnar i Umeå. 

Han håller med Frederick Batzler om att en politisk strejk förstås hade varit den tydligaste markeringen, men tror att LO-ledningen är mer engagerade i att hjälpa Socialdemokraterna att behålla makten.

– En högst personlig reflektion är att det här en räddningsaktion för Stefan Löfvéns regering. Att inte gå vidare med förhandlingarna och försöka komma överens skulle leda till en regeringskris. Det ligger ju ett hot om att regeringen fälls på den här frågan, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga