Människorättsorganisationen Amnesty publicerar i dag en ny rapport som kartlägger de övergrepp som utförts av den ökända SARS-enheten i Nigeria. Nyligen uppmärksammades också 53 000 utsmugglade bilder på torterade och avrättade syriska fångar. I dag är det den internationella dagen mot tortyr.
I Nigeria antogs en lag mot tortyr för tre år sen. Trots det så fortsätter tortyr och avrättningar mot misstänkta personer. I rapporten "Time to End Impunity", som Amnesty släpper idag, dokumenterar organisationen över 80 fall av tortyr och utomrättsliga avrättningar utförda av den nigerianska polisenheten Special Anti-Robbery Squad, SARS, mellan januari 2017 och maj 2020.
Enligt Amnesty är det främst nigerianska unga män från socioekonomiskt utsatta grupper som riskerar gripas, utsättas för tortyr och avrättas utan rättegång.
– Det systematiska användandet av tortyr utförd av SARS-officerare vid polisutredningar och att det fortfarande finns "tortyrkammare" inom den nigerianska polisstyrkan visar tyvärr väldigt tydligt att nigerianska myndigheter struntar i vad som gäller enligt internationell humanitär rätt, säger Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige i pressmeddelandet.
FN:s konvention mot tortyr trädde i kraft den 26 juni 1987, det är anledningen till att världslagen mot tortyr uppmärksammas just idag. Enligt Amnesty Sverige förekommer tortyr i minst 101 länder.
Du läser en låst artikel!
Detta är en låst artikel. För att få tillgång till allt material på Arbetaren kan du stödja oss genom att bli prenumerant.