Debatt #48/2020

”Varför vänta? Verktyg finns sedan länge”

Det finns i dag hundratusentals israeliska bosättningar på Västbanken. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

"Israel planerar och förbereder annektering av stora delar av Västbanken, ett flagrant brott mot folkrätten. Från olika håll har det kommit varningar och uppmaningar för att planerna inte ska sättas i verket. Alla länder borde för länge sedan ha stoppat handel med de illegala bosättningarna på Västbanken", det skriver företrädare för Palestinagrupperna i en debattartikel i Arbetaren.

Internationella överenskommelser fastställer att alla stater har en plikt att inte erkänna eller på något sätt medverka till brott som andra stater begår, inte minst erövringar av territorier genom krig, hot och våld. Det är en av av FN:s grundläggande principer.

Israel planerar och förbereder annektering av stora delar av Västbanken, ett flagrant brott mot folkrätten. Från olika håll har det kommit varningar och uppmaningar för att planerna inte  ska sättas i verket. Man pratar till och med om sanktioner, mycket ovanligt när det gäller Israel. 

Världssamfundet har dock hittills inte bestraffat Israel vid överträdelser  av internationell rätt, som fått pågå under årtionden. Om annekteringen inleds borde det internationella samfundet införa sanktioner på samma sätt som Ryssland blixtsnabbt drabbades av sanktioner efter annekteringen av Krim.

Alla länder borde för länge sedan ha stoppat handel med de illegala bosättningarna på Västbanken.

Men det finns ingen anledning att vänta tills brottet begåtts. Alla länder borde för länge sedan ha stoppat handel med de illegala bosättningarna på Västbanken. Om man följt internationell rätt skulle EU och andra länder aldrig tillåtit import av produkter från de illegala israeliska bosättningarna, slår Tom Moerenhout vid Columbia University i USA fast. All handel med produkter från bosättningarna innebär ett underförstått godkännande av Israels bosättningspolitik, säger han. 

Enligt Anders Persson vid Linnéuniversitetet i Växjö, skulle Israel drabbas hårdare av uppsagda avtal inom handel, forskning och på andra samarbetsområden än av sanktioner. Världen lär få svårt att enas om sanktioner men det finns alltså andra verktyg.

Sverige och övriga nationer har möjligheten – och plikten – att införa ett totalt stopp för handel med de olagliga bosättningarna och stoppa samarbete med Israel inom forskning, som till stor del handlar om vapen. Detta utgör inte sanktioner, utan helt enkelt att följa redan etablerade regler.

Men det kan bli en nog så kännbar markering och kan bidra till att avskräcka Israel från att gå vidare med en annektering. Och därmed rädda Israel från sitt självskadebeteende och samtidigt rädda Palestina från total utplåning. Vänta inte tills annekteringen är ett faktum – agera nu!

Ernesto Katzenstein, Palestinagruppen i Västerås

Kerstin Dahlberg, Palestinagruppen i Hässleholm/Kristianstad

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga