Kultur #48/2020

Att dö för en i-Phone

Tusentals kvinnor arbetar inom produktionen på Foxconns fabrik i Shenzhen, i södra Kina. Bilden är från 2010. Foto: Kin Cheung/TT

Med hjälp av intervjuer med arbetare, wallraffande på kinesiska fabriker, studiebesök och noggrann forskning undersöker Jenny Chan, Mark Selden och Pun Ngai hur mycket blod som Foxconn och Apple har på sina händer. Frilansskribenten Johan Jacobsson Franzén läser en nyutkommen bok om arbetsvillkoren som ligger bakom din i-phone.

I mångt och mycket är det taiwanesiska kontraktstillverkningsföretaget Foxconn Technology Group själva definitionen av ett kapitalistiskt bländverk. De har över 800 000 anställda – de är världens största industriella arbetsgivare – och gjorde ungefär 1,7 biljoner kronor i vinst år 2018.

Bland deras nästintill otaliga kunder finner man elektronikjättarna Apple, Samsung, Amazon, Alphabet, Huawei, Philip, Sony, Nintendo och Microsoft. Sammanlagt har de över tvåhundra dotterbolag och filialkontor globalt och deras huvudfabrik Longhua Science and Technology Park – som ligger i den kinesiska mångmiljonstaden Shenzhen (”Kinas Silicon Valley”) – upptar tre kvadratkilometer.  

Men när man börjar gräva i Foxconn upptäcker man snart – förstås – att deras monetära framgångar bygger på oegentligheter som inhumana arbetsvillkor, miljövidriga tillverkningsmetoder, privilegierade relationer med regeringar och tandlösa fackföreningar. Och gräva i Foxconn är precis vad de universitetsanställda hjältarna Jenny Chan, Mark Selden och Pun Ngai gör i boken ”Dying for an iPhone: Apple, Foxconn and the Lives of China’s Workers” (Pluto Press 2020). 

Under 2010 tog de unga kinesiska Foxconn-arbetarna Rong Bo, Ma Xianqian, Li Hongliang, Liu Zhijun, Ning Ling, Lu Xin, Zhu Chenming, Liang Chao, Nan Gang, Li Hai, He (förnamn okänt), Liu (förnamn okänt), Liu Ming och He (förnamn okänt) sina egna liv. Majoriteten av dem hoppade från de höga hyreskasernerna som Foxconn låtit uppföra i Longhua Science and Technology Park. 

Pun Ngai, professor i sociologi vid universitetet i Hongkong, är en av medförfattarna till boken. Hon har tidigare forskat på kvinnliga migrantarbetares organisering på Foxconns fabriker Kina.
Pun Ngai, professor i sociologi vid universitetet i Hongkong, är en av medförfattarna till boken. Hon har tidigare forskat på kvinnliga migrantarbetares organisering på Foxconns fabriker Kina.

Vad kan driva en människa till att begå en sådan handling? Den svåra frågan genomsyrar hela ”Dying for an iPhone”. Med hjälp av intervjuer med arbetare, wallraffande, studiebesök och noggrann forskning undersöker Jenny, Mark och Pun hur mycket blod som Foxconn och Apple – Foxconns mest betydelsefulla kund – har på sina händer.

De finner otvetydiga bevis på ”normala tolvtimmarsskift”, löner under minimilön, fysiskt och psykiskt nedbrytande löpande band-jobb, fackföreningar som alltid går arbetsgivarnas ärenden samt systematiskt utnyttjande av gymnasiepraktikanter som billig arbetskraft.

Bakgrundshistorien till den omfattande internmigrationen som sker mellan Kinas landsbygd och storstäder (arbetsstyrkan på Longhua Science and Technology Park utgörs till exempel till största delen av sådana internmigranter); slutsatser i stil med ”produkterna är verkligen heliga för Apple, men det finns inget övertygande bevis för att välfärden för de som producerar dem är helig” … Allt detta, och mycket mer, står att läsa på ”Dying for an iPhone”:s drygt 200 sidor. 

Är det en sak jag önskar Jenny, Mark och Pun gjorde oftare i ”Dying for an iPhone” är det att påpeka just detta – att alla vi som någon gång köpt något som tillverkats i Foxconns fabriker också har bidragit till den här dödliga grottekvarnen.

Foxconns svar på självmorden som skedde innanför deras grindar var dels att tvinga alla sina arbetare att skriva under ett ”ej suicid-löfte” (i dag avskaffat), dels att sätta upp nät och (brandsäkerhetsvidriga) fönstergaller på sina hyreskaserners fasader. Dessa ”lösningar” känns väldigt symptomatiska för världen vi lever i – så kallade quick fixes som slår hårt mot redan förtryckta istället för genomgripande förändringar i, säg, västvärldens konsumtionsvanor.

Är det en sak jag önskar Jenny, Mark och Pun gjorde oftare i ”Dying for an iPhone” är det att påpeka just detta – att alla vi som någon gång köpt något som tillverkats i Foxconns fabriker också har bidragit till den här dödliga grottekvarnen (själv äger jag en andra generationens iPod mini som med största sannolikhet monterades ihop i Longhua Science and Technology Park).

Å andra sidan är det bra att ”Dying for an iPhone” fokuserar på Foxconns och Apples många missdåd. Ty förmodligen är det helt rätt väg att gå för att förbättra förhållandena för Kinas arbetare och för miljön. 

”Dying for an iPhone” är alltså ett viktigt verk. Nog för att det skrivits en hel del om Foxconns och Apples förehavanden genom åren – exempelvis i Brian Merchants bok ”The One Device: The Secret History of the iPhone” (Bantam Press, 2017) – men ”Dying for an iPhone” går mer på djupet än alla sina föregångare. Läs den jämte Mikael Nybergs nyligen utgivna ”Kapitalets automatik: Mänskliga robotar & systematisk dumhet”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga