Inrikes #47/2020

Barnmorskor vägrar extrapass i protest

Allt fler barnmorskor oroas nu över sommaren. Nedskärningar och personalbrist har på många håll gjort läget akut. Foto: Johan Nilsson/TT

Stress, sänkta löner och ett kaotiskt semesterschema. Landets barnmorskor ser återigen ut att gå en tuff sommar till mötes. På Danderyds sjukhus utanför Stockholm har barnmorskorna enats om att inte hoppa på de extrapass som cheferna önskat för att täcka bemanningen inom förlossningsvården i protest mot den förda personalpolitiken.

Situationen inom den svenska förlossningsvården beskrivs på många håll som kaotisk. De senaste månadernas coronapandemi har dessutom gjort att arbetsbelastningen ökat och många barnmorskor känner sig redan utarbetade innan högsommaren, då barnafödandet eskalerar.

– Den här sommaren tillhör definitivt de sämre. Det är en väldigt orolig situation och vi kan inte trolla med knäna, säger Eva Nordlund som är ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet till Arbetaren.

Hon förklarar att grundproblemet handlar om en snäv bemanning på många håll runt om i landet där det inte finns någon luft i systemet vilket gör att både barnmorskor och födande kvinnor far illa.

– Våra medlemmar är arga, frustrerade och väldigt oroliga för att inte kunna ge en patientsäker vård. Och det finns egentligen bara en väg att gå. Bättre bemanning och mer betalt. Som det är nu har vi kommit in på en väldigt farlig väg när det gäller personalpolitik. Folk kommer att ta slut, säger Eva Nordlund.

Det brukar vara ansträngt inför sommaren, men jag har aldrig varit så här orolig.

Helen Widborg Sjöberg, koordinator

Dagens Nyheter rapporterade i helgen från Danderyds sjukhus där barnmorskorna har fått nog. På grund av den pågående coronapandemin har lönen vid extrapass sänkts med flera hundralappar och nu gapar sommarschemat på flera håll tomt en vecka innan midsommar.

De ordinarie barnmorskorna enades efter ett möte med de ansvariga cheferna att inte ställa upp på fler extrapass. Många av dem har inte fått sina fyra veckors sammanhängande semester beviljad på grund av personalbrist och neddragningar.

– Jag har jobbat på kvinnokliniken i 33 år. Det brukar vara ansträngt inför sommaren, men jag har aldrig varit så här orolig, säger koordinatorn Helen Widborg Sjöberg till Dagens Nyheter.

Hon och flera andra befarar nu att fler kvinnor kommer att tvingas föda hemma eller i bilen då bemanningen inte är tillräcklig. Likadant ser det ut på flera andra håll i landet. Något barnmorskorna länge påtalat.

– Det handlar om långsiktighet. Att hela tiden se till att ha en god bemanning där folk dessutom har tid för vidareutbildning. Man måste helt enkelt vara tillräckligt många för att kunna ge en god vård, och vill man ha det så får man se till att betala, säger Eva Nordlund.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp