Inrikes #46/2020

”Protesterna handlar inte bara om rasism i USA”

"Rasism är ett globalt system som i grund och botten handlar om vem så får vad" Foto: Privat

Tre frågor till Kitimbwa Sabuni som är ordförande i Afrosvenskarnas riksorganisation med anledning av den senaste tidens demonstrationer i samband med mordet på George Floyd.

Hur ser du på de omfattande protesterna som ägt rum de senaste två veckorna?

– Jag tycker att det här är något som avslöjar att det finns en uppdämd känsla runt om i hela världen som handlar om ojämlikhet baserad på ras och hudfärg där vi nu ser svarta och andra rasifierade, och även vita, som reser sig och visar sin avsky mot det. För de här protesterna handlar inte bara om rasismen i USA och mordet på George Floyd utan om förhållanden där protesterna uppstår.

Hur upplever du läget i Sverige och finns det paralleller till det som sker i USA?

– Rasism är ett globalt system som i grund och botten handlar om vem så får vad. Vi ser att vita får mer säkerhet, resurser och status än andra och så har det sett ut de senaste 500 åren. Det här gäller i allra högsta grad även Sverige där många fortfarande lever i en kompakt förnekelse av att rasismen existerar. Ett sådant exempel är SVT där de i landets största debattprogram, Sverige möts, nyligen diskuterade frågan. Där förnekade tre av fem debattörer rasism. Kan du tänka dig om man skulle diskutera den globala uppvärmningen och bjöd in tre klimatförnekare i studion. Det är inte ens värt att titta på.

Vad tror du att protesterna och engagemanget kan komma att leda till, både i Sverige och resten av världen?

– Jag har hört många olika bud på det. En del menar att det är ett paradigmskifte och att saker aldrig kan gå tillbaka till business as usual igen, och det vore naturligtvis jättebra. Men samtidigt är systemet med vit överordning så otroligt ingrott. Här i Sverige tycker jag dessutom att det saknas en tillräckligt bra organisering som kan vara med och lotsa fram en förändring. Då kan sådant här engagemang lätt pysa ut. Det går inte att jämföra med hur det ser ut i USA där protesterna kan fortsätta tack vare organiseringen. De har det logistiska som krävs. Den organiseringen har vi inte här än.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984