Inrikes #38/2020

Rekordmånga skyddsstopp under corona

Merparten av skyddstoppen berör vård och omsorg, följt av transportsektorn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På tisdagen hade skyddsombud lagt 75 stycken coronarelaterade skyddstopp. Det är fler skyddstopp än under hela förra året totalt. Sammanlagt har också över arbetsköpare rapporterat in över 1100 tillbud relaterade till covid-19.

Arbetsmiljöverket hade på tisdagen fått in sammanlagt 1128 anmälningar från arbetsköpare om tillbud med koppling till coronapandemin. Men det som sticker ut är antalet gånger som skyddsombuden stoppat arbetet. Under de gångna tio coronaveckorna har det, enligt myndighetens senaste siffror, lagts sammanlagt 75 skyddstopp. Det är mer än under hela föregående år. De allra flesta, både anmälningar och stopp, är kopplade till vård och omsorgssektorn, men tvåa är transportsektorn och typfallet är händelser i kollektivtrafiken.
– Det kan vara att, innan det blev stopp kunde man ju gå in fram i bussen och att man då kan ha känt att man blev utsatt för risken att bli smittad. Det är den typen av händelser som kommit in som är kopplad till Transportbranschen, säger Håkan Olsson, tillförordnad generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga