Undersköterskan som larmade nu själv sjuk i corona

Efter upprepade larm om den svåra situationen för personal på Stockholms äldreboenden har nu undersköterskan Sofia Karin själv drabbats av corona. I veckan fick hon läggas in på Danderyds sjukhus och nu berättar hon återigen för Arbetaren om läget.

Inrikes
Undersköterskan Sofia Karin larmade om situationen inom Stockholms äldreomsorg. Nu har hon själv insjuknat i corona. Här i bilen på väg från Danderyds sjukhus.
Foto: Privat

– De ansvariga för skyddsutrustningen har misslyckats totalt. De prioriterar bort oss när de i stället borde ta hand om de som tar hand om de sjuka.

Det var i början av april som undersköterskan Sofia Karin berättade för Arbetaren om missförhållandena inom äldreomsorgen i Stockholm. Hon beskrev situationen som fruktansvärd för både patienter och anställda. Bland annat saknades, vilket flera undersköterskor vittnat om, ordentlig skyddsutrustning.

Nu har hon själv insjuknat och testats positiv för covid-19.

– Jag har varit sängliggande i flera veckor men blev inlagd på Danderyds sjukhus natten till igår eftersom jag hade hög feber. Där gjordes ett test och det visade sig att jag hade corona, säger Sofia Karin till Arbetaren på torsdagsmorgonen.

Hon säger att hon är 100 procent säker på att hon smittats i tjänsten. Innan hon insjuknade arbetade hon på det uppmärksammade privatdrivna äldreboendet Berga i norra Stockholm där hela 27 av de 96 patienter dött i viruset. Där har det lokala skyddsombudet anmält arbetsköparen till Arbetsmiljöverket som nu utreder förhållandena som beskrivs som extremt svåra med stora brister i bland annat skyddsutrustning och hygien.

Hälften av de anställda där är eller har varit sjukskrivna den senaste tiden och enligt facket har personalen tvingat röra sig mellan avdelningar med så väl smittade som osmittade patienter. Något som skapat stor oro både bland undersköterskorna och de inlagda.

Äldreboendet Berga drivs av koncernen Ansvar & Omsorg AB och i en intervju med SVT säger vd:n Sakarias Mårdh att han inte delar de anställdas uppfattning. Han ställer sig därför frågande till fackets anmälan av boendet till Arbetsmiljöverket.

– Vi kommer att ta kontakt med Kommunal centralt för vi upplever inte att det har gått rätt till, säger Sakarias Mårdh till SVT.

Sofia Karin kan nu inte jobba alls eftersom hon bekräftats smittat. Hennes sambo och son har också varit sjuka i feber och för henne råder det inga tvivel hur smitan spridits.

– Jag är inte förvånad alls med tanke på de ansvariga där jag jobbade hanterade situationen.