Inrikes #28/2020

Vårdpersonalen larmar: ”vi saknar skyddsutrustning”

Sofia Karin med skyddsglasögon som hon tejpat med overhead-papper när den vanliga skyddsutrustningen tagit slut. Foto: Privat

Sänkta hygienkrav, akut brist på sjukvårdsutrustning och ett allt mer pressat läge har fått många inom vården att reagera med både oro och ilska. På bara någon vecka har facebookuppropet Vägra sänkta hygienkraven vuxit till över 60 000 medlemmar och rapporterna om missförhållanden på landets sjukhus och äldreboenden fortsätter att strömma in. – Situationen är fruktansvärd, säger Sofia Karin som just nu arbetar inom Stockholms äldreomsorg.

Vårdsituationen i spåren av den pågående coronapandemin blir allt mer ansträngd. Vårdpersonal runt om i Sverige oroas nu över både sin egen och patienternas säkerhet när hygienkraven sänkts. Förra veckan vårdades ett flertal sjuksköterskor och läkare på intensivvårdsavdelningar sedan de insjuknat i covid-19 och nu växer både frustrationen och ilskan. Många upplever att chefer och ansvariga politiker inte tar situationen på tillräckligt stort allvar samtidigt som smittan fortsätter att skörda offer.

I facebook-gruppen Vägra sänkta hygienkraven delar många vårdanställda nu med sig av sina erfarenheter och försöker samtidigt att stötta varandra i den svåra situationen. Vissa vittnar om 17 timmars arbetspass bland coronasmittade patienter utan tillgång till ordentlig skyddsutrustning.

Situationen är fruktansvärd. Det handlar om vanvård av både patienter och anställda.

Sofia Karin, undersköterska

Andra beskriver hur de i stället för godkända munskydd och ansiktsmasker uppmanas att hålla en bit papper framför munnen på sjuka patienter som hostar för att inte riskera att själva smittas. Enligt fackförbundet Kommunal råder det till och med brist på tvål för de anställda på vissa av landets äldreboenden.

– Situationen är fruktansvärd. Det handlar om vanvård av både patienter och anställda, säger Sofia Karin som arbetat på flera äldreboenden i Stockholmstrakten de senaste veckorna, till Arbetaren.

Hon är utbildad undersköterska och föräldraledig men hoppar in och jobbar extra nu när behovet av sjukvårdspersonal är så stort.

– Det är helt sjukt att problemen bara togs upp på de stora akutsjukhusen till en början. Vi har ju vetat hela tiden att det är de äldre som drabbas hårdast av viruset, säger Sofia Karin och förklarar att många kollegor inte längre törs gå till jobbet på grund av smittorisken.

Andra är hemma sjuka och flera av hennes arbetskamrater, med tillsvidare anställningar, törs inte påtala problemen för cheferna av rädsla för att inte få jobba kvar när pandemin lagt sig.

– Jag är chockad. En kollega tvingades fråga en kompis om att få låna munskydd. Ett sådant som räcker i tre timmar, hon skulle jobba tio.

Själv är hon också orolig för smittan och vad det skulle innebära för hennes familj om hon skulle bli sjuk. Dessutom är tempot i det extrema läget oerhört högt.

– Det är ingen som har någon ork kvar längre. Folk jobbar ensamma under dubbla pass där man egentligen ska vara två, tre personer. Vi tvingas springa mellan patienterna och hinner inte med det vi ska, säger Sofia Karin.

Det spelar ingen roll hur mycket jag smörjer armarna för allt spritande förstör huden.

Sjuksköterska som vill vara anonym

Vårdarbetare som Arbetaren talat med vittnar om liknande historier. Många vill dock vara anonyma av rädsla för repressalier från arbetsköparna. En sjuksköterska på en akutavdelning beskriver situationen som att de ansvariga spelar rysk roulette med de anställdas hälsa.

– Varje dag är det nya regler och nya direktiv att arbeta efter. Det som gällde igår gäller inte i dag. Vår säkerhet och hälsa känns inte alltid som en första prioritet om man säger så. Vi är rädda för vår och våra anhörigas skull på grund av undermåliga skyddskläder och rutiner. Smittorisken för oss är jättehög, säger hon till Arbetaren.

Hennes armar bränner och svider av kraftiga eksem. Sedan de nya buden om att jobba utan långärmade skyddsrockar tvingas de nu sprita de bara delarna av kroppen som rockarna annars skulle ha skyddat.

– Det spelar ingen roll hur mycket jag smörjer armarna för allt spritande förstör huden. Det här har drabbat både mig och mina kollegor, säger hon och berättar att 30 procent av personalen på hennes avdelning nu är sjukskrivna. Många av dem med corona-symptom.

– Jag är orolig varje dag som jag går till jobbet nu, säger hon.

En annan sjuksköterska, Malin, berättar att hon har astma. Oron över vad skulle kunna hända om hon smittades är därför stor. Än så länge har hon haft tillgång till skyddsutrustning, men som hon då tvingats låna själv från andra avdelningar.

– Det känns som att vi är brickor i ett spel och inte värda ett skit. Det är en surrealistisk situation, säger hon.

Det kaotiska läget har åter igen lyft frågan om vårdpersonalens arbetsvillkor runt om i hela landet. En av dem som många gånger uttalat sig är överläkaren Johan Styrud som också är ordförande i Stockholms läkarförening.

– Den största risken är att personalen känner otrygghet och inte vågar göra det som är rimligt. De kanske inte vågar gå in till patienten i den omfattning de behöver, säger Johan Styrud till SVT Agenda.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp