Utrikes #23/2020

Corona öppnar dörren för massövervakning

Allt fler länder övervakar nu sina medborgares telefoner i spåren av den pågående coronaepidemin. Foto: Ulf Nygaard/TT

Allt fler länder skärper nu övervakningen av sina medborgare i spåren av den pågående coronakrisen. I exempelvis Tyskland tillåts myndigheterna kartlägga mobiltelefonanvändande för att se hur människor rör sig ute i samhället. Den nya utvecklingen oroar dock experter som menar att övervakningen kan komma att öka även när krisen är över.

Oron för smiddspridningen har gett många länders myndigheter ökade befogenheter att kartlägga medborgarna på ett sätt som vore näst intill otänkbart för bara några veckor sedan. I exempelvis Tyskland har smittskyddsmyndigheten, RKI, börjat samla in mobiltrafik från landets ledande telekombolag, Deutsche Telekom. Detta för att kartlägga hur reglerna om karantän och begränsade sociala kontakter följs.

Myndigheten säger dock att samtliga uppgifter är anonymiserade och att systemet enbart används för att kontrollera rörelsemönster i förhoppning att minska smittspridningen av coronaviruset. Även Österrike, Israel och Sydkorea har börjat samla in allt mer mobildata från sina medborgare. En utveckling som kan bli farlig, menar författaren och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo.

Mattias Beijmo Foto: Lisa Mattisson
Mattias Beijmo Foto: Lisa Mattisson

– Det är klart att det i coronatider kan ha sina fördelar att kartlägga människors rörelsemönster. Men risken är att så snart det här är över så stiftas nya lagar som gör det möjligt att övervaka människor. Lagar som myndigheterna då kan plocka fram så snart det passar. Vad händer exempelvis om vi får en mer auktoritär regering med Jimmie Åkesson som statsminister, säger Mattias Beijmo till Arbetaren.

Exempelvis pekar han ut Sverigedemokraternas föregångsland Ungern där det blivit olagligt att hjälpa flyktingar. Myndigheterna kan därför använda sig av hemlig datainsamling för att komma åt volontärarbetare och asylrättsaktivister.

Mattias Beijmo har flera gånger skrivit om digital övervakning och kom 2018 ut med den kritikerrosade boken De kan inte stoppa oss: ett reportage om den nya digitala vapenindustrin, där han beskriver hur den syriska regimen tog hjälp av IT-konsulter från Europa för att fängsla och tortera politiska motståndare 2011.

– När det blir olagligt att vara i opposition ges det den nya övervakningstekniken legitimitet, säger Mattias Beijmo.

I Kina har det styrande kommunistpartiet redan infört världens mest övergripande övervakningssystem där medborgare poängsätts utifrån hur de uppträder. Genom appar och uppskattningsvis 200 miljoner övervakningskameror kartläggs varje steg en person tar. Den insamlade informationen kan ge värdefull information till regimen om vem eller vilka som är kritiska mot det rådande styret.

– Liknande scenarion kan uppstå även i andra länder om de får mer repressiva regeringar, säger Mattias Beijmo.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga