Utrikes #22/2020

Spanska staten tar över privata sjukhus

Ambulansförare bär masker utanför San Pedro-sjukhuset i Logorno i norra Spanien. Foto: Alvaro Barrientos/TT

Spaniens regering ställer tillfälligt det privata näringslivet i de regionala regeringarnas tjänst i ett drag för att bekämpa coronavirusets stegrande spridning i landet. Alla privata vårdinrättningar inlemmas nu i det nationella vårdsystemet och samtliga privata företag ska meddela om de kan ställa om till produktion av sjukvårdsmateriel.

Från om med nu står alla privata vårdinrättningar i Spanien under direkt kontroll av de autonoma regionsregeringarna. Det beslutade Spaniens mitten-vänsterregering på söndagen. Beskedet att regeringen nu, under utropat nationellt nödläge, inför ett akutprogram för att möta den ständigt ökande spridningen av coronaviruset i landet, meddelades av hälsominister Salvador Illa på en presskonferens samma dag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984