Utrikes #21/2020

Corona: strejker över hela Italien

Arbetare på italienska SDA i Florens, som hanterar posten i Italien, strejkade spontant på torsdagen. Foto: SI Cobas

I onsdags kväll meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att all kommersiell verksamhet stängs ned i Italien, med undantag av livsmedelsaffärer och apotek. Samtidigt är fabrikerna i drift och mycket av produktionen pågår som vanligt. Nu strejkar mängder av arbetare i protest mot otillräckliga säkerhetsåtgärder mot coronaviruset.

I onsdags kväll meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att alla kommersiella verksamheter i Italien stängs ned, med undantag av livsmedelsbutiker och apotek. Samtidigt arbetar många människor i landet i fabriker och i produktionen, som pågår precis som vanligt.

På fabriker i norra Italien har det på senare tiden uppdagats fall efter fall av personer som insjuknat i Covid-19. Många människor arbetar utan skyddsutrustning och kan inte hålla det nödvändiga säkerhetsavståndet till sina arbetskamrater.

Nu strejkar arbetare på fabriker, lager, stålverk och varv runt om i landet i protest mot de bristande skyddsåtgärderna mot coronaviruset. Många av strejkerna är spontana men har fått stöd av de fackliga organisationerna. Bland annat har de stora italienska metallfacken FIOM tillsammans med FIM och UILM meddelat att det är nödvändigt att stanna all produktion till och med den 22 mars för att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder.

På stålverket AST i Terni utlyste flera fackförbund en gemensam strejk på fredagen. På varvet Fincantieri utanför Venedig strejkade arbetare med ansiktsmasker i två timmar vid slutet av sitt skift i torsdags. I containerhamnen i Genova vägrade hamnarbetare i torsdags att påbörja arbetet och krävde att all utrustning skulle rengöras.

Arbetare på ett lager i Bologna strejkade i torsdags i protest mot att inte tillräckliga säkerhetsåtgärder vidtagits. Foto: SI Cobas
Arbetare på ett lager i Bologna strejkade i torsdags i protest mot att inte tillräckliga säkerhetsåtgärder vidtagits. Foto: SI Cobas

På Fiat-Chryslers bilfabrik i Pomigliano utanför Neapel gick arbetare redan på onsdagen ut i en spontan strejk. Senare under eftermiddagen förhandlade de fackliga organisationerna med företaget och nu har flera FCA-fabriker i landet tillfälligt stängts. Strejker pågår också på Toyotas bilfabrik utanför Bologna.

Också arbetare på SDA, som hanterar posten i Italien, strejkade liksom arbetare på TNT och FedEx.

450 arbetare gick under torsdagen ut i strejk på en textilfabrik i Mantova som producerar kläder åt herrmodemärket Corneliani.

Med anledning av protesterna sammankallade Italiens premiärminister Giuseppe Conte industriföretagen och fackföreningar till en gemensam videokonferens på fredagsförmiddagen i Chigipalatset.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga