Corona: strejker över hela Italien

I onsdags kväll meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att all kommersiell verksamhet stängs ned i Italien, med undantag av livsmedelsaffärer och apotek. Samtidigt är fabrikerna i drift och mycket av produktionen pågår som vanligt. Nu strejkar mängder av arbetare i protest mot otillräckliga säkerhetsåtgärder mot coronaviruset.

Utrikes
Arbetare på italienska SDA i Florens, som hanterar posten i Italien, strejkade spontant på torsdagen.
Foto: SI Cobas

I onsdags kväll meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att alla kommersiella verksamheter i Italien stängs ned, med undantag av livsmedelsbutiker och apotek. Samtidigt arbetar många människor i landet i fabriker och i produktionen, som pågår precis som vanligt.

På fabriker i norra Italien har det på senare tiden uppdagats fall efter fall av personer som insjuknat i Covid-19. Många människor arbetar utan skyddsutrustning och kan inte hålla det nödvändiga säkerhetsavståndet till sina arbetskamrater.

Nu strejkar arbetare på fabriker, lager, stålverk och varv runt om i landet i protest mot de bristande skyddsåtgärderna mot coronaviruset. Många av strejkerna är spontana men har fått stöd av de fackliga organisationerna. Bland annat har de stora italienska metallfacken FIOM tillsammans med FIM och UILM meddelat att det är nödvändigt att stanna all produktion till och med den 22 mars för att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder.

På stålverket AST i Terni utlyste flera fackförbund en gemensam strejk på fredagen. På varvet Fincantieri utanför Venedig strejkade arbetare med ansiktsmasker i två timmar vid slutet av sitt skift i torsdags. I containerhamnen i Genova vägrade hamnarbetare i torsdags att påbörja arbetet och krävde att all utrustning skulle rengöras.

Arbetare på ett lager i Bologna strejkade i torsdags i protest mot att inte tillräckliga säkerhetsåtgärder vidtagits. Foto: SI Cobas

På Fiat-Chryslers bilfabrik i Pomigliano utanför Neapel gick arbetare redan på onsdagen ut i en spontan strejk. Senare under eftermiddagen förhandlade de fackliga organisationerna med företaget och nu har flera FCA-fabriker i landet tillfälligt stängts. Strejker pågår också på Toyotas bilfabrik utanför Bologna.

Också arbetare på SDA, som hanterar posten i Italien, strejkade liksom arbetare på TNT och FedEx.

450 arbetare gick under torsdagen ut i strejk på en textilfabrik i Mantova som producerar kläder åt herrmodemärket Corneliani.

Med anledning av protesterna sammankallade Italiens premiärminister Giuseppe Conte industriföretagen och fackföreningar till en gemensam videokonferens på fredagsförmiddagen i Chigipalatset.