Coronaviruset: FCA-arbetare i spontan strejk

Arbetare på Fiat Chryslers fabrik i Pomigliano utanför Neapel inledde på tisdagen en spontan strejk i protest mot att tillräckliga säkerhetsåtgärder inte vidtagits mot coronaviruset. Nu stängs tre FCA-bilfabriker i Italien i minst fem dagar.

Utrikes
Fiat-Chrystler-arbetare vid ett skiftbyte på fabriken i Pomigliano.
Foto:Alessandra Tarantino/AP/TT

På Fiat-Chryslers fabrik i Pomigliano utanför Neapel arbetar omkring 5000 personer. Företaget har lovat att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning av corona-viruset.

Men de anställda ifrågasätter säkerhetsåtgärderna eftersom det bland annat varit omöjligt för dem att upprätthålla säkerhetsavståndet vid arbete längs med det löpande bandet. När skiftet startade vid 14-tiden på tisdagen utbröt därför en spontan strejk.

På eftermiddagen förhandlade de fackliga organisationerna med företaget och från och med onsdag stängs bilfabriken i minst fem dagar. FCA beslutade också att stänga ned fabriksanläggningar i Melfi och Cassino.

I måndags kväll beslutade regeringen i Italien att stänga ned landet och införa rörelserestriktioner under parollen ”iorestoacasa”, vilket på italienska ungefär kan översättas till ”jag stannar hemma”.

Samtidigt arbetar forfarande miljontals människor inom många olika branscher i landet utan möjlighet att lämna jobbet.