Utrikes #20/2020

Många döda efter fängelseuppror i Italien

Anhöriga till intagna protesterar utanför Rebibbia-fängelset i Rom. Ett av många fängelser i Italien där det just nu pågår upplopp och protester. Foto: Andrew Medichini/TT

I samband med de restriktioner som införts på grund av coronaviruset har upplopp och protester brutit ut på fängelser runt om i Italien. Hittills har minst 10 fångar mist livet och många skadats allvarligt.

I fler än tjugo italienska fängelser har protester och upplopp brutit ut efter att restriktioner införts med anledning av coronaviruset. Den 8 mars introducerades ett nytt dekret i landet, som ändrar reglerna för intagna i fängelset. De nya restriktionerna innebär bland annat att det inte längre ska vara möjligt att ta emot besök av anhöriga eller få tillfällig permission.

Under söndagseftermiddagen deltog mer än hundra personer i ett fängelseupplopp på Sant Anna-fängelset i Modena i norra Italien. De brände bland annat upp madrasser och barrikaderade sig i byggnaden. Fängelset har nu stängts ned och hundratals fångar förflyttats till andra fängelser i regionen.

Minst åtta intagna personer ska ha mist livet i upploppen. Fyra personer i fängelset i Modena, och ytterligare fyra i fängelser till vilka de förflyttats, rapporterar la Repubblica.

En bidragande orsak till dödsfallen är att intagna i samband med upploppen tagit överdoser av metadon, som förvarades på fängelsets sjukavdelning.

I Reati ska ytterligare tre intagna personer dött i överdoser.

I många städer runt om i Italien demonstrerar anhöriga utanför fängelserna.

Anhöriga demonstrerar utanför fängelset Rebibbia i Rom. Foto: Cecilia Fabiano/TT
Anhöriga demonstrerar utanför fängelset Rebibbia i Rom. Foto: Cecilia Fabiano/TT

Förhållandena i de överfulla italienska fängelserna har länge kritiserats av människorättsorganisationer.

Intagna på fängelser har inte tillgång till internet, och all information om coronavirusets framfart har skett genom televisionen eller vid besöksmöten med anhöriga. Dessutom saknas på många håll sanitetsartiklar och tvål.

Många fångar är också rädda för virusspridningen och vet om att situationen blivit mer allvarlig i landet.

Alessio Scandurra, Antigone

Alessio Scandurra, koordinator på Antigone, en organisation som arbetar för fångars rättigheter i Italien, menar att informationen om upploppen som cirkulerar i media är bristfällig och att det saknas officiell information om antal skadade och om händelseförloppen kring upploppen.

– Det handlar inte enbart om att fängelserna är överfulla och om restriktionerna i sig. Många fångar är också rädda för virusspridningen och vet om att situationen blivit mer allvarlig i landet. De vet att hygienförhållandena är otillfredsställande och är rädda för att bli övergivna, säger Alessio Scandurra och fortsätter:

– Anhöriga är också oroliga för att de får mindre nyheter. Även om det nya dekretet säger att det ska bli lättare att ringa telefonsamtal så innebär det en hel del byråkrati och ännu har detta inte tillämpats någonstans. Ofta krävs det att man ska ha en fast hemtelefon, och har man endast en mobiltelefon blir det svårare att få tillstånd att ringa.

Fångar demonstrerar på taket till San Vittore-fängelset i Modena måndagen den 9 mars. Foto: Claudio Furlan/TT
Fångar demonstrerar på taket till San Vittore-fängelset i Modena måndagen den 9 mars. Foto: Claudio Furlan/TT

Också på San Vittore-fängelset i Milano lyckades revolterande fångar ta sig upp på taket i ett flyktförsök.  

I Foggia i södra Italien flydde ett femtiotal fångar på måndagen, men över hälften greps.

Protesterna på fängelserna i Italien fortsätter och artikeln uppdateras.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga