Sjuksköterskor och vårdpersonal i Bulgarien har sedan i söndags tältat och protesterat framför parlamentet i Sofia. I torsdags kväll ockuperade de hälsokommissionens kontor inuti byggnaden.
Sedan i söndags har sjuksköterskor och vårdpersonal i Bulgarien protesterat och tältat framför parlamentet i huvudstaden Sofia.
I torsdags kväll ockuperade några av dem hälsokommissionens kontor inuti parlamentet. Tidigt på fredagsmorgonen när polisen skulle utrymma lokalen klättrade sjuksköterskorna ut genom fönstret upp på taket och vägrade att komma ned.
Säkerhetsstyrkor tillkallades och försökte arrestera sjuksköterskorna, men lyckades inte. När press och journalister kom in i lokalen kunde sjuksköterskorna återvända in på kontoret. Fortfarande på fredagseftermiddagen pågick ockupationen.

I Bulgarien går vårdpersonalen på knäna inom den överbelastade sjukvården. Protesterna bland sjuksköterskor och vårdpersonal, som Arbetaren återkommande rapporterat om, har nu pågått i snart ett år. I december bildade de ett självständigt fackförbund, Ubms.

Foto: Privat
Sjuksköterskornas viktigaste krav handlar om att stoppa privatiseringarna inom sjukvården, höja lönerna till två gånger minimilönen och se till att det gemensamma kollektivavtalet som finns efterföljs på alla sjukhus. Sjuksköterskorna kräver också ersättningar för natt- och övertidsarbete samt rätt till sänkt pensionsålder.

Bulgarien är ett av Europas fattigaste länder, med den lägsta minimilönen i hela EU. En sjuksköterska har i genomsnitt en månadslön på omkring 600 leva, vilket motsvarar ungefär 3250 kronor.
Enligt en rapport från EU-kommissionen, som publicerades i juni 2017, beskrivs hälsosituationen i landet som allvarlig. Sannolikheten att överleva en stroke är lägst i hela EU och det saknas resurser för att behandla cancersjukdomar. Höga sjukvårdsavgifter och långa reseavstånd har lett till att många i landet helt saknar tillgång till sjukvård.