Utrikes #19/2020

Sjuksköterskor i Bulgarien ockuperar parlamentet

En av sjuksköterskorna som ockuperade parlamentet klättrade ut genom fönstret och vägrade att komma ned. Foto: Privat

Sjuksköterskor och vårdpersonal i Bulgarien har sedan i söndags tältat och protesterat framför parlamentet i Sofia. I torsdags kväll ockuperade de hälsokommissionens kontor inuti byggnaden.

Sedan i söndags har sjuksköterskor och vårdpersonal i Bulgarien protesterat och tältat framför parlamentet i huvudstaden Sofia.

I torsdags kväll ockuperade några av dem hälsokommissionens kontor inuti parlamentet. Tidigt på fredagsmorgonen när polisen skulle utrymma lokalen klättrade sjuksköterskorna ut genom fönstret upp på taket och vägrade att komma ned.

Säkerhetsstyrkor tillkallades och försökte arrestera sjuksköterskorna, men lyckades inte. När press och journalister kom in i lokalen kunde sjuksköterskorna återvända in på kontoret. Fortfarande på fredagseftermiddagen pågick ockupationen.

Foto: Privat
Foto: Privat

I Bulgarien går vårdpersonalen på knäna inom den överbelastade sjukvården. Protesterna bland sjuksköterskor och vårdpersonal, som Arbetaren återkommande rapporterat om, har nu pågått i snart ett år. I december bildade de ett självständigt fackförbund, Ubms.

Den ljusblå öglan har kommit att bli en viktig markering mot de svåra förhållanden som råder inom vården i landet, och sjuksköterskorna har burit dem under årets protester.Foto: Privat
Den ljusblå öglan har kommit att bli en viktig markering mot de svåra förhållanden som råder inom vården i landet, och sjuksköterskorna har burit dem under årets protester.
Foto: Privat

Sjuksköterskornas viktigaste krav handlar om att stoppa privatiseringarna inom sjukvården, höja lönerna till två gånger minimilönen och se till att det gemensamma kollektivavtalet som finns efterföljs på alla sjukhus. Sjuksköterskorna kräver också ersättningar för natt- och övertidsarbete samt rätt till sänkt pensionsålder.

Tältprotesterna framför parlamentet inleddes söndagen den 1 mars. Foto: Privat
Tältprotesterna framför parlamentet inleddes söndagen den 1 mars. Foto: Privat

Bulgarien är ett av Europas fattigaste länder, med den lägsta minimilönen i hela EU. En sjuksköterska har i genomsnitt en månadslön på omkring 600 leva, vilket motsvarar ungefär 3250 kronor. 

Enligt en rapport från EU-kommissionen, som publicerades i juni 2017, beskrivs hälsosituationen i landet som allvarlig. Sannolikheten att överleva en stroke är lägst i hela EU och det saknas resurser för att behandla cancersjukdomar. Höga sjukvårdsavgifter och långa reseavstånd har lett till att många i landet helt saknar tillgång till sjukvård.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga