Inrikes #18/2020

SD stiger in i det konservativa finrummet

Samtalet, som arrangerats av Timbro, fördes mellan de inbjudna: Mattias Karlsson, från nystartade tankesmedjan Oikos, SVD-krönikören Susanna Popova och Axess-chefredaktören PJ Anders Linder på var sin sida om Mattias Karlsson. Foto: Axel Green

På tisdagen tog SD ytterligare ett steg in i finrummet när partiets ideolog Mattias Karlsson fick ge sin bild av konservatism på Timbros arrangemang. Att, som allierad, få en plats i den politiska idédebatten är frukten av en långsiktig strategi, säger Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola.

– Jag ser tecken på att man börjar ifrågasätta de förhärskande ideologierna vi haft i ett halvsekel nu både i akademi och civilsamhälle och det tycker jag är jättespännande, sade Sverigedemokraternas Mattias Karlsson när han inför Timbro-publiken beskriver den ”konservativa renässans”, som är dagens samtalsämne.

Stämningen är förväntansfull i den marknadsliberala tankesmedjan Timbros lobby i centrala Stockholm på tisdagen inför det stundande samtalet om vart 2020-talets uppsving för konservatism är på väg. Några minuter senare presenterar, de av Timbro inbjudna samtalarna, sin bild av konservatismen.

Samtalet, som arrangerats av Timbro, fördes mellan de inbjudna: SVD-krönikören Susanna Popova och Axess-chefredaktören PJ Anders Linder på var sin sida om Mattias Karlsson från nystartade tankesmedjan Oikos. En händelse och ett sammanhang som för den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten inte varit troligt för fem år sedan.

– Det är bra både för oss som parti och för samhället i stort. Det hade nog inte hänt för fem år sedan. Det är en process och en rörelse på gång på den högra sidan av svensk politik där det sker ett typ av närmande, säger Mattias Karlsson till Arbetaren efter arrangemanget.

Och hans samtalspartner PJ Anders Linder håller med.

– Om jag blivit inbjuden till motsvarande för fem år sedan hade jag varit mer tveksam än i dag säger han.

Det är en långsiktig strategi som SD-ledarskapet har haft och som de nu skördar frukterna av…
Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola

Mattias Karlsson konservativa tankesmedja Oikos annonserades för bara en månad sedan och någon egen hemsida går ännu inte att hitta vid en snabb nätsökning.

Men den snabba segern att få ta plats i idédebatten är inte bara en seger för smedjan utan även för partiet han fortfarande representerar. Det säger Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

– Det är en långsiktig strategi som SD-ledarskapet har haft och som de nu skördar frukterna av, att man tar sig och får en roll i den politiska idédebatten och ses som en allierad eller politisk kraft som har likartade ideologiska utgångspunkter som högern och Timbro, säger hon.

I sin inledning presenterar Susana Popova Kristdemokraterna som det enda tydligt konservativa partiet i riksdagen och ifrågasätter om Moderaterna och Sverigedemokraterna skulle kunna samlas under det konservativa paraplyet.

– Alla de saker som just tillskrivits Kristdemokraterna finns också uttryckligen med i Sverigedemokraternas partiprogram. Det är jag ganska säker på eftersom jag skrev det själv, svarar Mattias Karlsson och får med sig publikens skratt.

Utöver en kort duell mellan Susanna Popova om Mattias Karlssons hänvisning till den amerikanska författaren Jordan B. Peterson bjöd samtalet på få direkta konfrontationer samtalarna emellan. Mattias Karlsson gör återkommande inspel som återknyter till de andras hållning och belyser panelens gemensamma grundsyn, samt Sverigedemokraternas och hans egen givna plats inom konservatismen.

– Det är logiskt att som konservativ bejaka äganderätten och privat företagande, säger han, och fortsätter:

– När man lägger mycket makt i få händer riskerar konsekvenserna att bli dramatiska. På det sättet är det vettigare att ha den riskspridning man får genom marknadsekonomi och ägardemokrati, sammanfattar han och ekar därmed vad PJ Anders Linder tidigare sagt.

Mattias Karlsson och PJ Anders Linder
Mattias Karlsson och PJ Anders Linder Foto: Axel Green

Tankesmedjan Oikos, som Mattias Karlsson representerar i samtalet, presenteras som politiskt oberoende konservativ. Men det blev uppenbart under tisdagen att Mattias Karlsson själv inte har landat helt i rågången. Han sitter fortfarande med i Sverigedemokraternas verkställande utskott och talar också i samtalet om partiets hållning. Kanske är det också, enligt Ann-Christine Jungar, just den dubbla effekten han och partiet lyckas med genom sitt deltagande.

– Det handlar om legitimitet, att bli sett som ett normalt legitimt samarbetsparti för moderater och kristdemokrater. Sekundärt är att genom tankesmedjan Oikos och samarbetet med andra konservativa kunna påverka samhällsdebatten, säger hon.

Samtalsdeltagaren Susanna Popova konstaterar kort till Arbetaren att om hon inte vore bekväm att delta i ett samtal med Mattias Karlsson skulle hon inte gjort det. Det som gör att PJ Anders Linder tvekan för fem år sedan är tillräckligt undanröjd i dag beror enligt honom själv på Sverigedemokraternas utveckling.

– Sverigedemokraterna har blivit en kraft av en annan dignitet i den svenska politiken och jag skulle säga att de också blivit mer nyanserade, säger han.

Men det är en bild som i sig behöver nyanseras anser Ann-Christin Jungar.

– Frågan är om det är Sverigedemokraterna som anpassat sig, eller om det är de andra partierna som anpassat sig till SD. 2015 var en vattendelare där flyktingkrisen möjliggjorde för de andra partierna att närma sig deras migrations- och kriminalpolitik. Anpassning har skett inom SD också, men om det är en strategisk förändring eller en övertygat ideologisk förändring är svårt att säga.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga