Utrikes #16/2020

Stor mobilisering för att rädda kvinnojour

Under kvällen hölls ett öppet möte i trädgården som samlade hundratals aktivister och boende i kvarteret. Foto: Privat

Under tisdagsmorgonen skulle el- och vattenförsörjningen stängas av till det självorganiserande feministiska kvinnocentret Lucha y Siesta i Rom. Inuti byggnaden befann sig då fortfarande flera kvinnor och barn. Tack vare protester hindrades vräkningsförsöket och hundratals deltog i mobiliseringen senare på kvällen för att rädda platsen.

Under hösten har ett flertal demonstrationer anordnats i Rom för att rädda det feministiska kvinnocentret ”Lucha y Siesta”. Det ockuperade kvinnocentret driver en jourmottagning för kvinnor som utsatts för våld och erbjuder skyddat boende för ensamstående kvinnor med barn. Kommunen i Rom hade meddelat att el- och vattenförsörjning till byggnaden skulle stängas av den 20 februari.

Men då en tekniker kom till platsen tidigt på tisdagsmorgonen för att genomföra operationen hade dussintals människor samlats framför grindarna. Inuti byggnaden befann sig då fortfarande flera kvinnor och barn som inte tillhandahållits något ersättningsboende.

Tack vare protester från boende i kvarteret kunde tekniker inte stänga ned el- och vattenförsörjning på morgonen.
Tack vare protester från boende i kvarteret kunde tekniker inte stänga ned el- och vattenförsörjning på morgonen. Foto: Privat

Teknikern fick till sist lämna platsen och mobiliseringen för att rädda kvinnojouren pågick under hela dagen. Under kvällen hölls ett öppet möte i trädgården som samlade hundratals aktivister och boende i kvarteret.

– Att kommunen agerar såhär innebär ett annat form av våld gentemot de här kvinnorna och barnen, säger Michela Cicculi, aktivist på Lucha y Siesta.

Den gamla
stationsbyggnaden från tjugotalet hade stått övergiven i närmare 15 år när aktivister år 2008 beslöt sig för att ockupera platsen. I dag utgör platsen en referenspunkt i kvarteret. Många av de kulturella projekten och aktiviteterna är initierade av de boende själva. Platsen är en av många fastigheter som riskerar att säljas ut på aktion av det kommunala transportbolaget Atac, som driver kollektivtrafiken i Rom. Detta trots att det finns få fungerande kvinnojourer i Rom, en stad som har närmare tre miljoner invånare. Många av kvinnorna som bor i huset är migranter och i behov av skyddat boende. Protesterna för att rädda det feministiska kvinnocentret kommer att fortgå under veckan.
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga