Utrikes #89/2019

Unikt kvinnocenter riskerar vräkning i Rom

Kvinnocentret driver en jourmottagning för kvinnor som utsatts för våld och platsen erbjuder skyddat boende för ensamstående kvinnor med barn. Foto: Privat

Det feministiska sociala centret "Lucha y Siesta" är en av flera självorganiserande kvinnojourer i Rom som nu riskerar vräkning. Under veckan har demonstrationer anordnats för att rädda platsen som har en lång historia av social verksamhet. I dagsläget bor där 13 kvinnor och 6 barn.

Under veckan har demonstrationer genomförts i den italienska huvudstaden för att rädda det feministiska kvinnocentret ”Lucha y Siesta”. Kvinnocentret driver en jourmottagning för kvinnor som utsatts för våld och erbjuder skyddat boende för ensamstående kvinnor med barn.

Den gamla stationsbyggnaden från tjugotalet hade stått övergiven i närmare 15 år när aktivister år 2008 beslöt sig för att ockupera platsen. Nu är platsen en av många fastigheter som riskerar att säljas ut av det kommunala transportbolaget Atac, som driver kollektivtrafiken i Rom. Detta trots att det finns få fungerande kvinnojourer i Rom, en stad som har närmare tre miljoner invånare.

I dagsläget bor det 13 kvinnor och 6 barn i huset. Många har migrantbakgrund och är i behov av skyddat boende.

– När kvinnor kommer till oss försöker vi se vilka behov som finns; om det handlar om legal rådgivning, psykologiskt stöd eller att få kontakt med socialtjänst. Det här är ett självförvaltat och ockuperat kvinnohus vilket ju innebär en lite annorlunda situation; ansvar och frihet på samma gång, säger Michela Cicculi, juridisk rådgivare och aktivist på Lucha y Siesta.

Många av kulturprojekten som drivs i huset är därför initierade av de boende själva. Efter mer än tio års verksamhet har Lucha y Siesta byggt upp ett nätverk av relationer med olika föreningar och kvinnojourer runt om i staden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga