Analys #10/2020

Analys: All anledning att känna oro för den nya tankesmedjan

Konsekvenserna lär bli värre än vi vågat föreställa oss och utvecklingen har inte bara gått fort, skriver Johan Apel Röstlund. Foto: Pontus Lundahl/TT Montage: Arbetaren

"SD rusar i opinionsmätningarna och i bakvattnet lurar fler fula fiskar. Pengarna finns redan. De högerradikala nätverken har mäktiga finansiärer och är duktiga på att nå ut. De vet vad de gör och hur de ska nå dit de vill och har på ett tyvärr imponerande sätt lyckats springa ifrån vänstern när det gäller att lansera sina idéer. Med en egen tankesmedja lär det tyvärr bara bli värre." Det skriver Arbetarens Johan Apel Röstlund i en inrikesanalys.

Efter år av tilltagande högervindar känner fascisterna att de nu äntligen har tillräckligt med vind i seglen för att ta sig in de politiska finrummen på allvar. Backade av abortmotståndare, allehanda populister och rasister ser man nu sin chans att sätta spiken i kistan. Idéerna som för bara något decennium sedan sågs som paria är nu rumsrena i debatten. Nu väntar en skitstorm utan dess like.

– Det finns all anledning att vara fullständigt skräckslagen inför utvecklingen, säger historikern och författaren Henrik Arnstad när jag ringer upp dagen efter inslaget om Karlssons tankesmedja i SVT:s Agenda.

Han förklarar att Oikos är en del av en ultranationalistisk segermanifestation. Åren efter att Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen 2010 har de svenska fascisterna jobbat stenhårt för att bli accepterade och nu har de lyckats. Deras problemförklaringar sätter redan agendan i var och varannan politisk debatt och det finns snart inte ett problem som inte skylls på invandringen eller ”vänsterliberaler”.

Oikos är ett symboliskt varumärke för de här rörelserna och de kommer naturligtvis att försöka få Sverige att gå från demokrati in i en betydligt mer auktoritär era.
Henrik Arnstad, historiker och författare

SD rusar i opinionsmätningarna och i bakvattnet lurar fler fula fiskar. Pengarna finns redan. De högerradikala nätverken har mäktiga finansiärer och är duktiga på att nå ut. De vet vad de gör och hur de ska nå dit de vill och har på ett tyvärr imponerande sätt lyckats springa ifrån vänstern när det gäller att lansera sina idéer. Med en egen tankesmedja lär det tyvärr bara bli värre.

– Oikos är ett symboliskt varumärke för de här rörelserna och de kommer naturligtvis att försöka få Sverige att gå från demokrati in i en betydligt mer auktoritär era, förklarar Henrik Arnstad.

Henrik Arnstad, författare och historiker.
Henrik Arnstad, författare och historiker. Foto: Nordstedt

Den som mot all förmodan tvivlar behöver bara se sig omkring. Föregångsländerna Ungern och Polen har redan börjat avveckla sina tidigare demokratiska institutioner och vittnesmålen från Sölvesborg och Skurup talar sitt tydliga språk. Där har SD tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna redan tagit stormsteg mot att bilda sitt mönstersamhälle.

På riksplanet tyder inte heller något på att det konservativa blocket har andra ambitioner.

Oikos är bara början. Fler projekt lär komma att lanseras och snart sitter de där på allvar. Fascister i morgonsoffor och paneler. Fullständigt accepterade som en del i den vardagliga debatten.

Konsekvenserna lär bli värre än vi vågat föreställa oss och utvecklingen har inte bara gått fort. Den är direkt farlig för alla som värnar om ett öppet och tolerant Sverige.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga