Fallskydd saknades – kommunen tvingas böta

Hallstahammars kommun får böta 400 000 kronor efter att fem anställda arbetat på ett tak utan fallskyddsutrustning. Detta trots en fallhöjd på upp till tio meter.

Inrikes
400 000 kronor i böter efter att arbetare arbetat utan skyddsutrustning.
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Det var i mars förra året som Arbetsmiljöverkets inspektörer kom på besök till en skola i Hallstahammar. Där arbetade fem personer, anställda av kommunen, med takrensning. Ingen av personerna hade tillgång till fallskydd trots att de arbetade mellan tre till tio meter ovanför marken.

Händelsen anmäldes av Arbetsmiljöverket och i förra veckan kom domen. Kommunen tvingas betala 400 000 kronor sanktionsavgifter, rapporterar tidningen Arbetet.

Arbetaren har flera gånger det senaste året rapporterat om allvarliga fallolyckor inom bland annat byggbranschen. Förra året omkom minst fyra personer i fallolyckor på byggen runt om i Sverige, enligt Arbetsmiljöverkets senaste statistik.