Utrikes #5/2020

Nazistparti på frammarsch i Slovakien

En supporter för det nazistiska partiet Vårt Slovakien, ett parti som går kraftigt framåt. Foto: Petr David Josek/AP/TT

Nazistpartiet Vårt Slovakien går kraftigt framåt i opinionsmätningarna och ser ut att bli landets andra största parti i valet om en dryg månad. Partiet har starka kopplingar till den tidigare fascistledaren Jozef Tiso som styrde landet med hjälp av Nazityskland under andra världskriget.

Vårt Slovakien styrs av den 42-årige partiledaren Marian Kotleba som bland annat beskrivit den slovakiska fascistregimen under andra världskriget som ett drömsamhälle. Det var då omkring 75 000 judar deporterades från landet till nazisternas koncentrationsläger i bland annat Tyskland och Polen. Partiet sitter redan i parlamentet sedan valet för fyra år sedan men ser nu ut att gå kraftigt framåt enligt de senaste opinionsmätningarna. Mycket tyder på att de kommer att bli landets andra största parti, efter de styrande Socialdemokraterna, vid valet som hålls i slutet av februari.

Partiet har bland annat vid upprepade tillfällen hetsat mot landets judiska befolkning och lovat att ”lösa problemet med romska parasiter”. De har också en egen paramilitär gren som klär sig i näst intill identiska uniformer som de slovakiska fascisterna under kriget.

För ett knappt år sedan försökte Slovakiens riksåklagare förbjuda partiet då han menade att de är en extremistgrupp som vill förstöra landets demokrati. Högsta domstolen avslog dock förslaget.

Parlamentsvalet i Slovakien hålls lördagen den 29 februari.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga