Inrikes #5/2020

Kroganställda sov i källare utan fönster och ventilation

I veckan avslöjades hur anställda sovit i källaren till en av de populära restaurangerna trots att de saknas både ventilation och nödutgång i en restaurang vid Möllevångstorget. Arkivbild. Foto: Andreas Hillergren/TT

Det fortsätter att storma kring många av krogarna på Möllevångstorget i centrala Malmö. I veckan avslöjades exempelvis hur anställda sovit i källaren till en av de populära restaurangerna trots att de saknas både ventilation och nödutgång.

Den senaste tiden har flera tidningsartiklar i Kvällsposten avslöjat arbetsförhållandena i delar av Malmös krogvärld. Avslöjanden om anställda som lever under slavliknande villkor har lett till en debatt om bojkott av flera krogar på det populära Möllevångstorget och fått bland annat kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh att reagera.

– Det är förfärligt det som rapporterats. Artiklarna handlar om människohandel, barnäktenskap, skenäktenskap och folk som far rejält illa, sade hon nyligen i en intervju med SVT.

Kommunen har därför ökat tillsynen av krogverksamheten i staden för att komma åt problemet.

I veckan avslöjades ytterligare ett fall som rört upp starka känslor. Detta sedan Miljöförvaltningen i Malmö upptäckt en sovplats under en av de mest populära krogarna där de anställda sovit utan vare sig ventilation, fönster eller giltiga utrymningsvägar.

Ett användningsförbud mot ”sovrummet”, som av myndigheterna betraktas som hälsofarligt, har nu upprättats och restaurangägaren riskerar böter på 25 000 kronor varje gång rummet används som sovplats för de anställda.

Anställda inom hotell- och restaurangbranschen är bland de värst utsatta när det kommer till dåliga arbetsförhållanden. Som Arbetaren nyligen rapporterade om dömdes en krögare i Norrköping i december till åtta månaders fängelse för människoexploatering sedan han låtit ett ungt par från Bangladesh arbetar i hans restaurang under slavliknande förhållanden till en lön motsvarande 19 och 28 kronor i timmen.

Lagen mot människoexploatering tillkom 2018 och gör det straffbart att utnyttja personer i arbete under uppenbart orimliga villkor. Brott mot lagen kan ge fängelse i högst fyra år, men vid grov människoexploatering fängelse i tio år.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga