Utrikes #5/2020

Australien: Bränderna hotar utrota djurarter

Eldhärjat landskap utefter vägen genom australiska Balmoral. Foto: Julia Atiyeh/TT

Ljuden från kakaduor och lorier har förbytts mot en kuslig tystnad i stora eldhärjade områden i sydöstra Australien. De omfattande bränderna innebär ett utrotningshot för flera lokala djurarter, medan många fler blivit mer sårbara då deras habitat gått förlorade.

Hela 13 endemiska djur- och fågelarter riskerar att helt försvinna i vissa områden på grund av de förödande bränderna, enligt en analys som gjorts av flera miljöorganisationer, däribland Australiens Naturskyddsförening, ACF, och den lokala avdelningen av Världsnaturföreningen, WWF.

Bland de hotade arterna finns koalor samt flera andra lokala fåglar, grodor och andra djur.

Den biträdande chefen för Internationella naturvårdsunionen, IUCN, uppger i ett uttalande att en tidig uppskattning tyder på att närmare en miljard ryggradsdjur kan ha dött sedan bränderna startade i september förra året. De flesta djuren uppges ha dött direkt av bränderna, eller strax därefter på grund av att de inte kunnat hitta vare sig mat eller skydd i de eldhärjade landskapen.

Bränderna kan dessutom ha slagit undan flera decenniers arbete för att skydda vissa djurarter. Överlevande djur får betydligt svårare att klara sig i miljöer där träd och grönska försvunnit, eftersom de löper högre risk att drabbas av både kyla, värme och vindar, men också riskerar att svälta.

Vid sidan av de vilda djuren har även tiotusentals får, nötkreatur och andra boskapsdjur dött eller skadats av bränderna.

De långvariga bränderna och torkan har dessutom ökat konkurrensen om begränsade vattenresurser, i synnerhet i avlägsna områden på denna torra kontinent.

Närmare 10 000 vilda dromedarer har eller kommer att skjutas i området Anangu Pitjantjatjara Yunkunytjatjara, APY, i södra Australien, en region som drabbats hårt av torka. Detta för att minska konkurrensen om begränsade vattenresurser, men också för att dromedarerna i sin jakt på vatten förstör infrastruktur och skapar problem för lokalbefolkningen.

Vi gör helt enkelt så gott vi kan i en svår situation.
Richard King, chef för markerna i Anangu Pitjantjatjara Yunkunytjatjara

Richard King, som är chef för markerna i APY, säger att avskjutningen av dromedarer göra på begäran av de traditionella markägarna, som främst består av landets ursprungsbefolkning. Men det har inte varit ett lätt beslut, säger han.

– Vi gör helt enkelt så gott vi kan i en svår situation, säger Richard King.

Han säger att en ökning av antalet vilda djur, däribland dromedarer, har trängt undan andra djurarter som ingår i aboriginernas traditionella kost, men också lokala frukt- och bärarter.

Samtidigt har många engagerat sig genom att skänka pengar till de veterinärkliniker, djurparker och frivilliga som arbetar för att försöka hjälpa vilda djur som drabbats av bränderna. I New South Wales har myndigheterna via flyg släppt ned morötter och sötpotatis till hungrande djur i brandhärjade områden.

Det kan komma att ta många månader, kanske år, innan det går att fastställa hur omfattande skador på den biologiska mångfalden som bränderna i Australien har förorsakat.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984