Utrikes #3/2020

Tiotusentals i strejk mot privatiseringar i Indien

Tiotusentals arbetare gick under onsdagen ut i strejk mot premiärminister Narendra Modis arbetsmarknadsreformer, som handlar om bland annat privatiseringar. Foto: Bikas Das/AP/TT

Arbetare från fler än 10 fackförbund gick under onsdagen ut i en landsomfattande strejk mot premiärminister Narendra Modis privatiseringar och arbetsmarknadsreformer. Tågtrafiken står stilla på många håll i landet och banker och affärer har fått stänga.

Arbetsmarknadsreformerna som de över 10 000 arbetarna protesterar mot handlar bland annat om privatiseringar i statliga företag som flygbolaget Air India, oljebolaget BPCL samt flera banker.

Strejkerna har lett till stora störningar i trafiken runt om i landet. I Kolkata, som ligger i den västra delstaten Västbengalen, har demonstranter stört tågtrafiken. Även bussar och taxibilar har hållit sig borta från gatorna i både Västbengalen, Kerala, huvudstaden New Delhi och Mumbai, rapporterar Reuters.

– Modis regeringspolitik har medfört en allvarlig ekonomisk inbromsning och skapat dåliga lån för banker, säger C.H. Venkatachalam, generalsekreterare för de bankanställdas fack till Reuters.

Fackförbunden som deltar är allierade med flera vänsterpartier, bland annat det största oppositionspartiet Kongresspartiet. Regeringen har varnat sina anställda för att delta i strejken, då det kan leda till löneavdrag och ”lämpliga disciplinära åtgärder”.

Fackförbunden hoppades innan strejken bröt ut att 250 miljoner människor skulle delta, rapporterade The Indian Times.

Asiens tredje största ekonomi är inne i sin värsta ekonomiska inbromsning på årtionden. Regeringen gick under tisdagen ut med en prognos där de väntade sig en femprocentig ekonomisk tillväxt under det nuvarande året, vilket är det lägsta på 11 år. Regeringen skyllde på en försvagad efterfrågan och privatiseringar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan