Utrikes #99/2019

Omfattande protester efter dödsolyckan på McDonalds

Olyckan orsakade stora protester utanför McDonalds restauranger runt om i landet och företaget beslutade att stänga ned all sin verksamhet i till att börja med två dagar. Foto: Jens Meyer/TT

Samtliga McDonalds-restauranger i Peru har stängt efter att omfattande protester brutit ut sedan två unga städare dött i en uppmärksammad arbetsplatsolycka hos hamburgerjätten.

Olyckan inträffade i söndags. Två städare hos företaget arbetade under sitt nattskift med att rengöra köket på en av hamburgerkedjans restauranger i huvudstaden Lima. Av någon anledning hängde en elkabel till läskmaskinen lös och en 18 årig kvinnan dog av stötarna. Hennes kollega, en 19-årig man, försökte hjälpa henne men fick också så stark ström genom kroppen att han omkom, rapporterar brittiska BBC.

Olyckan orsakade stora protester utanför McDonalds restauranger runt om i landet och företaget beslutade att stänga ned all sin verksamhet i till att börja med två dagar.

Samtidigt har vittnesmål via sociala medier börjat strömma in där unga anställda vittnar om bristerna i säkerheten hos företaget.

En utredning av olyckan har inletts och de peruanska myndigheterna hotar att utfärda höga böter mot hamburgerkedjan.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga