Utrikes #99/2019

Läget allt mer akut i torkans Australien 

En av de pågående skogsbränderna utanför Bilpin, 9 mil nordväst från Sydney. Foto: Mick Tsikas/ TT

Läget i det svårt branddrabbade Australien blir allt mer akut. För andra dagen i rad noterades värmerekord samtidigt som nödläge har utlysts i delstaten New South Wales och nu oroas många att situationen kan komma att förvärras.

Hundratals terrängbränder fortsätter att rasa i Australien. Värst är läget i delstaten New South Wales där en veckans nödläge nu utlysts, rapporterar nyhetskanalen ABC News. Samtidigt har en extrem värmebölja dragit in över landet och för andra dagen i rad noterades i torsdags värmerekord med temperaturer på över 40 grader.

Något som gör det extra svårt för de tusentals brandmän som bekämpar bränderna under de redan extremt svåra förhållandena. De kommande dagarna riskerar läget dessutom att försämras ytterligare, enligt väderprognoserna befaras temperaturen stiga upp till 45 grader, med vindar som riskerar att ge elden ytterligare fart.

Under den senaste månaden har Australien upplevt en av de värsta torrperioderna någonsin och stora klimatdemonstrationer har hållits i landet.

Den tidigare brandchefen Greg Mullins har flera gånger debatterat frågan och uppmanade nyligen den australienska regeringen att ta itu med grundorsaken till de nuvarande bränderna, nämligen klimatförändringarna.

Premiärministern Scott Morrison, från Australiens liberala parti, har dock förnekat att torkan och bränderna skulle ha någonting med den globala uppvärmningen att göra. Detta trots att landets vädermyndighet sagt att klimatförändringarna förvärrat naturkatastroferna.

Australien är sedan länge en av världens största kolexportörer. Kolet står i dag för omkring 40 procent av världens alla utsläpp av koldioxid.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga