Utrikes #99/2019

Klimatförändringarnas offer får vänta ett år

I oktober dödades 42 personer i västra Kamerun efter att de blivit levande begravda av jordskred i samband med att landet drabbades av omfattande skyfall. Foto: TT/ Leclerc Tsakem

Många miljontals människor, främst i Afrika, som drabbas av klimatrelaterade katastrofer kommer att få vänta i minst ytterligare ett år innan det internationella samfundet kan komma överens om hur de ska bli hjälpta.

Det står klart efter att FN:s klimatmöte i Madrid avslutades utan att ett tydligt avtal för hur de skador och förluster som drabbar världens utvecklingsländer på grund av klimatförändringarna ska finansieras. En uppgörelse som utvecklingsländer hade velat ha.

– Vanligt folk i Afrika lider och vi vädjar om internationellt stöd, säger Michael Arunga, vid den humanitära organisationen World Visions mission i Mali.

Han säger att 5,7 miljoner människor bara i Mali är i behov av humanitärt stöd, på grund av de politiska konflikterna – men också eftersom landet är drabbat av en klimatkris.

I Kenya har fler än 130 människor dödats under de senaste två månaderna på grund av översvämningar och jordskred.

Befolkningen i Mali försörjer sig i första hand av jordbruk. Men Michael Arunga säger att den ständiga utbredningen av Saharaöknen samt återkommande torkor och översvämningar har lett till att mängder av människor tvingats bege sig från sina hem, främst i landets nordliga delar.

Bara på senare tid har ett stort antal människor dödats av klimatrelaterade katastrofer i Afrika.

För mindre än två månader sedan dödades 42 personer i västra Kamerun efter att de blivit levande begravda av jordskred i samband med att landet drabbades av omfattande skyfall.

I Kenya har fler än 130 människor dödats under de senaste två månaderna på grund av översvämningar och jordskred, förorsakade av kraftig och oväntad nederbörd. Enligt experter hänger skyfallen samman med stigande havstemperaturer i Indiska oceanen.

I södra Marocko dödades minst sju människor då en störtflod sköljde över en fotbollsplan i augusti. Och tidigare i år drabbades södra Afrika av cyklonerna Idai och Kenneth, som förorsakade stora materiella skador och förluster av människoliv. Bara några månader senare har vissa av länderna nu drabbats av extrema torkor, som enligt experter beror på klimatförändringar.

Forskare har redan varnat för att situationen bara kommer att förvärras de närmaste åren och att det därför krävs snabba åtgärder för att hantera klimatkrisen.

Men enligt afrikanska delegater vid klimatmötet i Madrid var de flesta förhandlare från rika nationer inte intresserade av att driva på frågan om finansiering.

– Vi har fört diskussioner till långt in på morgonen, men utvecklingen har gått mycket långsamt, sade ambassadör Muhammed Nasr, ordförande för den afrikanska förhandlingsgruppen till pressen på fredagen.

Seyni Nafo, som tidigare var ordförande för den afrikanska gruppen, säger att man var tvingade att flytta fram flera av de viktigaste frågorna till kommande klimattoppmöte, som ska hållas i Glasgow nästa år.

Studier har visat att Afrika bara står för fyra procent av världens utsläpp av växthusgaser samtidigt som kontinenten är den som drabbas värst av klimatförändringarnas effekter.

Misslyckandet möter kritik från afrikanska företrädare.

– Det är olyckligt att industrialiserade länder väljer att följa den improduktiva vägen, genom att fokusera på detaljer och skjuta fram verkliga åtaganden, säger Mithika Mwenda, ordförande för Pan-afrikanska alliansen för klimaträttvisa, PACJA.

Han är besviken på mötet och menar att de rika länderna konsekvent undvek att diskutera frågor som var relaterade till ett ökat finansiellt stöd.

Studier har visat att Afrika bara står för fyra procent av världens utsläpp av växthusgaser samtidigt som kontinenten är den som drabbas värst av klimatförändringarnas effekter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga