Kultur #97/2019

Gunnar Smoliansky död

Gunnar Smoliansky, som kallas "Den svenska fotografins mästare i små valörer" har avlidit. Foto: Staffan Löwsstedt/TT

En av de stora skildrarna och inspiratörerna för flera generationer fotografer, Gunnar Smoliansky, har avlidit. Född 1933 var 1950-70-talen hans verkliga storhetstid, då han arbetade som industri och reportagefotograf. Han dokumenterade ett Stockholm som sjöd av verksamhet, ändå hittade han lika gärna den ensamma stunden med en pilsner och en kaffe i en paus. Redan […]

En av de stora skildrarna och inspiratörerna för flera generationer fotografer, Gunnar Smoliansky, har avlidit. Född 1933 var 1950-70-talen hans verkliga storhetstid, då han arbetade som industri och reportagefotograf.

Han dokumenterade ett Stockholm som sjöd av verksamhet, ändå hittade han lika gärna den ensamma stunden med en pilsner och en kaffe i en paus. Redan 1952 tog han, som bara 19 år gammal, en ikonisk serie med bara ett tjugotal fotografier från Slussen som köptes in och visades av Stadsmuseet 2004, som blivit ”bilden av Stockholm”.

Människan var i fokus även om hon just lämnat parkbänken och lämnat ett par pilsnerflaskor efter sig.

Ständigt i svartvitt – han sade själv att färgen ligger i vägen för objektet – är det en neorealistisk attityd där ensamheten är det stora temat, vare sig det handlar om en krok på väggen eller några isflak i Strömmen. Människan var i fokus även om hon just lämnat parkbänken och lämnat ett par pilsnerflaskor efter sig.

Ett undantag är serien Barn som han gjorde 1957–59 och som verkligen ser barn i sin egen tankevärld. Hans bilder, inte minst i boken ”Mansbilder” visar alltid en stark spänning mellan omgivningen och den inre tanken hos objekten, som är nästan magnetisk.

Smoliansky har tilldelats en mängd priser och utställningar. Man kan nästan förvänta sig att Stockholms Stadsmuseum gör en minnesutställning nu med hans 1950-talsbilder – de är tidlösa.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984