Utrikes #96/2019

Läget allt värre för världens miljöaktivister

I höstas visade en rapport från svenska Naturskyddsföreningen att hela fyra av fem miljöorganisationer i världen har svårt att genomföra sina verksamheter på grund av dödshot och trakasserier. Foto: Victor R Caivano

Minst 138 miljöaktivister har dödats runt om i världen fram till mitten av november i år. Det visar en lista som publicerats av organisationen Global Witness och som presenterades på klimatmötet i Madrid tidigare i veckan. Men mörkertalet befaras vara betydligt större och på flera håll i världen lever människor som försvarar naturen under ständiga dödshot.

Bara i Colombia har minst 48 miljöförsvarare mördats hittills i år. Att kämpa för miljön och mot storföretagens exploatering av naturtillgångar är ofta förenat med livsfara på många håll runt om i världen. Under måndagen hölls därför en ljusmanifestation på det internationella klimatmötet i Madrid för att hedra de miljö- och klimataktivister som mördats i år.

Organisationen Global Witness presenterade i samband med manifestationen en lista på 138 namn som mördats fram till i november i år. Bland länderna som sticker ut, där flest aktivister dödats, finns förutom Colombia Filipinerna, Mexiko och Guatemala.

– Trakasserier, dödshot och förföljelse påverkar tusentals kvinnor och män runt om i världen för deras kamp mot beslagtagande av mark, utnyttjande av naturresurser och för att de står upp för mänskliga rättigheter, sade den sydafrikanske miljöaktivisten Makoma Lekalakala i sitt tal under ljusmanifestationen.

Arbetaren har tidigare rapporterat om de omfattande hoten mot miljöaktivister världen över. I höstas visade en rapport från svenska Naturskyddsföreningen att hela fyra av fem miljöorganisationer i världen har svårt att genomföra sina verksamheter på grund av dödshot och trakasserier.

Hela 88 procent av de tillfrågade organisationerna angav att läget för civilsamhället i deras respektive länder har blivit sämre de senaste åren.

24 procent uppgav att anställda eller personer knutna till deras organisationer mördats till följd av att de kämpat för miljön.

Att organisationer och människor som försvarar miljön övervakas, trakasseras och dödas är ett hot mot demokratin och ett brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna.
Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare 

Konflikterna handlar ofta om stora företags exploatering av naturresurser.

– Att organisationer och människor som försvarar miljön övervakas, trakasseras och dödas är ett hot mot demokratin och ett brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna. Samtidigt är det också ett hot mot miljön. Världen behöver stå upp för miljöförsvararnas rätt att försvara allas vår framtid, sade Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett uttalande i samband med att de presenterade sin rapport tidigare i höstas.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga