Utrikes

Störst antal mördade miljöaktivister i fjol

Ett foto av miljöaktivisten Berta Cáceres på ett altare under en demonstration utanför Honduras ambassad i Mexico City den 15 juni. Hon mördades i början av mars i år. Foto: Eduardo Verdugo/TT

Förra året dödades minst 185 miljö- och landaktivister i världen. Det är den högsta siffran som hittills har uppmätts, konstaterar organisationen Global Witness i en ny rapport. Flest mord inträffade i Latinamerika.

Enligt en ny rapport från organisationen Global Witness dödades förra året miljöaktivister i 16 olika länder i världen och siffran är 59 procent högre än föregående år.

– Många aktivister behandlas som statens fiender när de egentligen borde betraktas som hjältar, säger Billy Kyte, kampanjledare vid Global Witness.

Att det dödliga våldet ökar uppges bland annat bero på att fler konflikter uppkommit på grund av en stigande efterfrågan på naturresurser. Över 60 procent av dödsfallen inträffade i Latinamerika. Flest rapporteras från Brasilien, där 50 miljö- och landaktivister dödades under förra året, främst i Amazonas där kampen om jordbruksmarker och illegal skogsfällning lett till ett ökat antal våldsdåd.

Enligt Global Witness blir ofta lokalbefolkningar trakasserade av kriminella grupper som arbetar för timmerbolag och korrumperade tjänstemän.

Den illegala fällningen av värdefulla träslag pågår på många olika platser i Amazonas och cirka 80 procent av det timmer som fälls i Brasilien uppges vara illegalt fälld. En stor del av detta hamnar på de globala marknaderna och säljs sedan vidare till bland annat USA, Storbritannien och Kina.

– De mord som genomförs i avlägsna byar eller djupt inne i regnskogarna blir aldrig bestraffade, men våldet drivs på av de val som konsumenter gör i andra delar av världen, säger Billy Kyte.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984