Inrikes #96/2019

Hot om blockad hjälpte migrantarbetare att få ut sina löner

SAC, där snickarna är organiserade, har tryckt på utan att företaget gett med sig. Foto: Djordjije Popovic

Det krävdes ett hot om blockad för att åtta snickare till slut skulle få ut sina löner. Flera av dem har under de senaste månaderna varken haft pengar till mat, hyra eller busskort då företaget Israel Bygg, trots upprepade påtryckningar från facket, inte betalat ut några pengar.

Det var i måndags som byggarbetare tillsammans med representanter för SAC Syndikalisterna samlades vid de nybyggda lägenheterna i Sollentuna strax norr om Stockholm. Där har flera migrantarbetare under månader arbetat utan att få ut rätt lön från underentreprenören Israel Bygg.

SAC, där snickarna är organiserade, har tryckt på utan att företaget gett med sig.

Därför beslutades det i förra veckan om en blockad i samband med visningarna av nybygget ”BRF Sörgården, Väsjön” nu måndags. Först då betalades pengarna ut. Men inte av Israel Bygg utan av huvudentreprenören Vidrax Bygg & Entreprenad.

Arbetarna, som kommer från bland annat Nicaragua och Uzbekistan, har visat upp kvitton på jobben de utfört utan betalning och berättar för tidningen Byggnadsarbetaren att de i stället tvingats låna pengar till utgifter som mat och hyra. De jobb de tagit har varit vita och de har både haft arbetstillstånd och samordningsnummer för skatteinbetalning.

Tanken med att resa till Sverige var att familjen skulle få det bättre. Nu har jag inte kunnat skicka pengar som planerat.
Francisco Montoya Lira, byggnadsarbetare 

De förklarar hur deras familjer i hemländerna drabbats ekonomiskt av att de inte kunnat skicka hem några pengar.

– Tanken med att resa till Sverige var att familjen skulle få det bättre. Nu har jag inte kunnat skicka pengar som planerat. Det är hemskt att försätta dem i den situationen, säger snickaren Francisco Montoya Lira från Nicaragua till Byggnadsarbetaren.

Strax innan blockaden hann bryta ut gick dock Vidrax Bygg & Entreprenad in och betalade ut pengarna som deras underentreprenör var skyldig. Fortfarande saknas dock 40 000 kronor som Israel Bygg ska betala till arbetarna och Emil Boss som är förhandlingssekreterare för Stockholms LS av SAC Syndikalisterna säger att de nu kommer att försöka försätta företaget i konkurs.

Att det just är migrantarbetare som drabbats är ett mönster han tydligt känner igen.

– De senaste åren har vi svämmats över av ärenden där migrantarbetare inte fått ut sina löner inom främst byggbranschen. Det är absurt hur det har blivit. Därför tycker jag att det är märkligt att vi trots den situationen ser så få indrivningsblockader i Sverige. De gånger vi genomfört sådana har vi fått in pengarna som företagen är skyldiga varje gång, säger Emil Boss till Arbetaren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga