Signerat #89/2019

Inte en meter till i Greiders fotspår

Johan Apel Röstlund, reporter på Arbetaren. Foto: Privat

"Göran har därför tagit hunden med sig på en ovanligt mörk höstpromenad och svängt in på samma dystra stig som Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och ledarskiktet i det som en gång var Socialdemokraterna." Arbetarens Johan Apel Röstlund svarar Göran Greider angående hans ledare i Dagens ETC.

Vart tog idealet vägen som du en gång sa?
Vi skulle alla vara lika idag
Du skulle föra proletariatets kamp
Nu sitter du där som kommunalpamp

 Fy på dig Sosse, vad du luktar skit.

I en lika hopplöst trött som förutsägbar ledarkrönika i den rödgröna tidningen ETC kliar sig Göran Greider förvirrat i huvudet och försöker komma till rätta med den senaste tidens fruktansvärda dödsskjutningar i Malmö. Den tidigare socialdemokratiska visionären, som inte missar ett tillfälle att synas och höras, kräver nu hårdare straff och en fortsatt restriktiv flyktingpolitik.

Det är bråttom förklarar han och få är väl beredda att inte hålla med. Morden, det senaste på en 15-årig kille, och sprängningarna måste givetvis upphöra. Det är en enorm tragedi, inte minst för de anhöriga till offren. Men att läsa Göran Greider är som att följa den övriga samhällsdebatten de senaste åren. Hårdare tag och buss på buset med alla tänkbara medel.

Fy på dig Sosse, vad du luktar skit.

Greider skriver visserligen, det ska han ha, att klassamhället med arbetslöshet och ett marknadifierat skolsystem är grogrunden för det som sker. Men huvudfokus i texten ligger fortfarande på det här med stängda gränser och hårdare straff. Metoder som i vetenskaplig forskning och i andra länder inte direkt visat sig vara det mest effektivaste vapnet mot våld och kriminalitet. De betydligt fler dödsskjutningarna i exempelvis USA fortsätter med oförminskad styrka trots att flera delstater fortfarande har elektriska stolen med i straffskalan för mord och att gränsen mot Mexiko förstärkts avsevärt under Donald Trumps tid vid makten.

Göran har därför tagit hunden med sig på en ovanligt mörk höstpromenad och svängt in på samma dystra stig som Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och ledarskiktet i det som en gång var Socialdemokraterna.

Fy på dig Sosse, vad du luktar skit.

Men att stänga gränserna ytterligare och därmed förhindra folk på flykt undan krig och tortyr sin mänskliga rättighet att söka asyl är inget annat än cynisk populism.

Att bekämpa kriminaliteten och förhindra nyrekryteringar av unga människor som riskerar att dras in i ett liv med våld och drogförsäljning måste så klart prioriteras högre. Alternativ måste presenteras och resurser tillsättas.

Men att stänga gränserna ytterligare och därmed förhindra folk på flykt undan krig och tortyr sin mänskliga rättighet att söka asyl är inget annat än cynisk populism i hopp om att locka tillbaka missnöjda väljare till ett parti vars fana tappat all sin röda färg.

I slutet av texten förklarar Göran att vänstern inte vill tala om nationalstaten utan snarare hylla internationalismen och att vi (vilka det nu är, reds anm.) därför tiger inför skjutningarna. Han efterlyser en stark nationalstat som ett värn mot den ökade nationalismen. Med, och vi tar det igen, hårdare flyktingpolitik.

Fy på dig sosse, du luktar skit.

Sällan har Gudibrallans gamla proggklassiker Sosse från 1970 känts så sorgligt aktuell. Jag rensar i garderoben och torkar köksgolvet med min gamla T-shirt från löpartävlingen Greiderloppet 2018. En motionstävling runt Årstaviken för en hållbar och humanistisk framtid. Jag lägger mig på soffan och höjer volymen. Inte en meter till tänker jag springa i Görans fotspår. Att utnyttja en 15-årings död till att kräva stängda gränser.

Fy på dig sosse, du luktar skit.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga