Redaktör vid ritbordet

Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala är, vid sidan av sitt publicistiska uppdrag, verksam som satirtecknare. I en serie återblickar publicerar vi några av hans bilder som tidigare tryckts i andra tidningar – bland annat Ordfront Magasin, Brand, Gaudeamus, Rött och Galago.

Arbetsförmedlingens jobbförmedlingsverksamhet kommer enligt Januariavtalet mellan S, MP, L och C att läggas ut på privata aktörer de kommande åren.

Även om omfattningen är unik är konceptet inte nytt. Redan under den borgerliga alliansregeringen 2006–2014 nyttjades i hög grad privata så kallade jobbcoacher. Något ökat antal förmedlade jobb blev det dock inte, och Arbetsförmedlingens repressiva linje mot de arbetssökande kvarstod.

Så här kommenterade Toivo Jokkala företeelsen.

Tidigare publicerad i Ordfront Magasin och Gaudeamus.