Utrikes #88/2019

Högerradikala framåt i Spanien

Högerradikala VOX som leds av Santiago Abascal, blir nu tredje största parti i Spanien. Foto: Bernat Armangue/TT

Valet i Spanien avgjordes i helgen. Högerkonservativa Partido Popular går framåt och Vox, det högerradikala antifeministiska utbrytarpartiet från just PP, blir nu landets tredje största parti med ett fördubblat antal parlamentsplatser jämfört med valet i våras.

De styrande Socialdemokratiska PSOE blir visserligen största parti igen, men saknar egen majoritet. Samtidigt backar Vänsterpartiet Podemos något och tappar sju platser i parlamentet. Något som gör det omöjligt för vänsterblocket att få egen majoritet.

Högerkonservativa Partido Popular går framåt men valets stora skräll är att Vox, det högerextrema utbrytarpartiet från just PP, blir landets tredje största parti med ett fördubblat antal parlamentsplatser jämfört med valet i våras.

Flera politiska experter har beskrivit Vox som det mest högerextrema partiet i Spanien sedan Francodiktaturens fall 1975. De har tidigare lagt fram en lång lista på förslag om bland annat strängare abortlagstiftning, kraftigt minskad invandring och minskat stöd till landets kvinnoorganisationer. Vox leds av Santiago Abascal som är barnbarn åt en tidigare borgmästare i provinsen Álva under de blodiga Franco-åren.

Vad som nu händer i Spanien är oklart. Många menar att det råder fortsatt dödläge i väntan på att en regering kan presenteras.

– Läget är på många sätt ännu mer komplicerat än tidigare. Att Vox växte så mycket är den stora nyheten, säger Niklas Bremberg som är forskare och Spanienexpert på Utrikespolitiska institutet vid Stockholms universitet till Arbetaren.

Vad beror Vox framgångar på?

– Jag tror att det handlar om Katalonien och frågan om hur man ser på den spanska enheten. Men Vox är ju ett högernationalistiskt parti med samma agenda som många andra partier vi ser växa fram i Europa idag, säger Niklas Bremberg.

I frågan om just Katalonien och separatiströrelsen där har Vox varit de mest högljudda kritikerna. Partiet vill bland annat upphäva regionens autonomi och förbjuda de många separatistpartierna.

Söndagens val i Spanien var det fjärde på lika många år. Många ställer nu sig frågan om det kommer att utropas ytterligare ett nyval framöver för att hitta en lösning på regeringsfrågan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984