Inrikes #83/2019

Även Pappers nobbar LO-samordningen

Om Pappers, och Kommunal väljer att lägga sina krav på en högre nivå än LO-samordningen sätter det övriga förbund i en märklig sits, särskilt om det skulle uppkomma begäran om sympatiåtgärder. Foto: Jessica Gow, Fredrik Sandberg/TT Montage: Arbetaren

Fackförbundet Pappers meddelade under onsdagens LO-träff att de gör gemensam sak med Kommunal och ställer sig utanför LO-samordningen. Det ger dem större frihet att kräva högre löneökningar än vad som förväntas bli det LO-gemensamma kravet.

Även Pappers väljer att stå utanför LO-samordningen, ett val som fackförbundet Kommunal redan gjort. Det meddelade förbundet under presskonferensen efter LO:s så kallade ”representantskap” på onsdagen.

– Pappers förbundsstyrelse har så sent som i förrgår beslutat att inte stå bakom samordningen, eller rättare sagt, vi ser inte att det finns en samordning att stå bakom. 38 procent av medlemmarna i LO finns inte där utan medlemmarna i Kommunal. Med oss så blir det 39, meddelade ordföranden Pontus Georgsson på presskonferensen rapporterar Arbetet.

LO:s ordförande passade på att skicka en verbal känga under bordet till medlemsförbundet.

– En del i omvärlden gnuggar händerna över att vi inte är samordnade. De enda som tjänar på det är motparten. Vi kan ha respekt för varandra även när alla inte tycker samma, sade Karl-Petter Thorwaldsson, rapporterar Dagens Nyheter.

En del i omvärlden gnuggar händerna över att vi inte är samordnade. De enda som tjänar på det är motparten.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, under presskonferensen

I bakgrunden till Pappers beslut ligger att förbundet, i en direkt utmaning av den rådande principen om att Industriavtalet dikterar löneökningstakten, redan slagit fast att de siktar på 4 procents lönepåslag. Det är en nivå som med stor sannolikhet överskrider den som LO-samordningen beslutar om och meddelar i november.

Till DN uppger Pappers att även om de inte meddelat ett formellt krav står de fast vid sin bedömning.

– Den åsikten gäller fortfarande, men vi har ju ännu inte formulerat något krav, säger Pontus Georgsson till DN.

Om Pappers, och eventuellt även Kommunal, väljer att lägga sina krav på en högre nivå än LO-samordningen sätter det övriga förbund i en märklig sits, särskilt om det skulle uppkomma en begäran om sympatiåtgärder. För de övriga förbunden skulle det innebära obekväma frågor från medlemmarna om varför inte de egna förbunden tog fighten för högre löner.

Vad Pappers och Kommunals val kommer att innebära för de andra förbundens vilja att ställa upp vid eventuella sympatiåtgärder återstår förstås att se.

– Som vi ser det så har vi bara vänner inom LO. Och det tänker vi fortsätta jobba för. Hur andra väljer att agera det kan inte vi avgöra, sade Pontus Georgsson under presskonferensen, enligt Arbetets referat.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga