Utrikes #82/2019

Afghanistan dödligare än Syrien enligt ny rapport

En afghansk armésoldat håller vakt vid en checkpoint i huvudstaden under det afghanska presidentvalet den 28 september i år. En våg av blodiga attacker genomfördes i syfte att störa presidentvalet. Foto: Rahmat Gul/TT

Konflikten i Afghanistan har gått om Syrienkriget som världens blodigaste konflikt. Omkring hundra attacker har genomförts mellan juni och september i år – 85 civila har dödats och 373 skadats, enligt FN:s insats i Afghanistan, Unama.

En våg av blodiga attacker genomfördes med syftet att störa presidentvalet i Afghanistan. Just under valdagen den 28 september genomfördes attacker där 249 civila skadades och ytterligare 28 dödades. Barn utgjorde en tredjedel av offren, enligt Unama.

De blodiga attentaten är ett tecken på Afghanistans läge, 18 år efter att USA och andra länder invaderade landet.

Tadamichi Yamamoto, FN:s särskilda sändebud för Afghanistan, lovordar de afghaner som trotsade hoten och ändå gick och röstade i september.

– Dessa attacker tillsammans med talibanernas offentliga uttalanden visar på en medveten kampanj att underminera valprocessen och beröva de afghanska medborgarna rätten att fritt och utan rädsla delta i denna viktiga politiska process.

Talibanerna har legat bakom 95 procent av attackerna den senaste tiden. De inledde sitt uppror mot den afghanska regeringen sedan USA störtade talibanregimen 2001 efter 11 september-attackerna.

De flesta attackerna i samband med valet genomfördes med granater och raketer. Några hemmagjorda bomber placerades också i närheten av vallokaler, bland annat skolor, visar uppgifter från Unama.

Endast en tredjedel gick och röstade – omkring 2,7 miljoner av Afghanistans 9,6 miljoner röstberättigade. Det betraktas som ett lågt valdeltagande och förklaras med hotet från talibanerna och avsaknaden av fria och rättvisa val till följd av korruptionen.

Även om presidentvalet var något lugnare än parlamentsvalet 2018 råder politisk osäkerhet sedan dess. Ledande kandidater har redan kritiserat valprocessen. De främsta kandidaterna – den sittande presidenten Ashraf Ghani och hans utmanare, regeringschefen Abdullah Abdullah – har båda utropat sig till segrare i presidentvalet.

Det krävs att en av presidentkandidaterna får över 50 procent av rösterna för att valet ska kunna avgöras. Annars väntar en andra, avgörande omgång i november. Det preliminära valresultatet har ännu inte presenterats och har enligt landets valkommission försenats på grund av tekniska problem.

Talibanerna kontrollerar ett större territorium nu jämfört med när talibanregimen störtades 2001. Hårda strider pågår mellan säkerhetsstyrkor och talibaner samtidigt som fredssamtalen i Qatar mellan USA och talibanerna har avbrutits.

En rapport från International Crisis Group som släpptes i tisdags visar att konflikten i Afghanistan förra året gick om Syrienkriget som världens blodigast konflikt. Hittills i år har fler dödats i Afghanistan än i Syrien och i Jemen sammantaget.

Gruppen varnar för utdraget politiskt käbbel mellan presidentkandidaterna om de väljer att bestrida valresultatet. Samtidigt uppger International Crisis Group att om fredssamtalen återupptas och leder till ett fredsavtal så kan det vara ett första viktigt steg mot en fredsprocess. Om det inte sker är risken stor att Afghanistan dras in i ökat våld, varnar gruppen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga